Gerhard Berger szerint minimálisak Nico Rosberg esélyei az idei vb-címre, a németnek Austinban nyernie kellett volna ahhoz, hogy reménykedhessen. „Attól tartok, hogy Nicónak két versennyel ezelőtt elment a hajó” – mondta Berger.

„Nyernie kellett volna Austinban. A Mercedesek annyival jobbak mindenkinél, hogy Hamilton bármikor kényelmesen második lehet, ha valami rendkívüli nem történik.” Hamilton 17 pontos előnnyel várja az utolsó futamot, így a dupla pontok ellenére is elég neki egy biztos második hely a bajnoki címhez. Ha Rosberg Austinban nyert volna, Abu-Dzabiban a második hely nem lett volna elég az angolnak a biztos győzelemhez.

Tényleg csak a pályán harcol?
Tényleg csak a pályán harcol?

Tényleg csak a pályán harcol?


Alexander Wurz szerint Hamilton személyisége miatt lehet még esélye Rosbergnek. „Mindig, amikor Lewis verhetetlennek hiszi magát, hajlamos a hibákra” – magyarázta az expilóta. A Mercedes felkészült a szezonzáró utáni esetleges bánatra, sportpszichológus áll készenlétben, ha Hamiltonnak vagy Rosbergnek segítségre lenne szüksége.

A Mercedes a korábbi versenyeken igyekezett tartalékolni a motorokkal is, hogy a szezonzárónak megbízhatósági szempontból is nagyjából egyforma esélyekkel vághasson neki a két pilóta. „Igyekeztünk biztosítani, hogy az autók a lehető legjobb formában legyenek. Ami a vezetést illeti, mindketten tudják, mit kell tenniük” – fogalmazott Toto Wolff csapatfőnök.

A szezonzáróra egy belső szabályt felfüggeszthet a Mercedes: a korábbi versenyeken a cél az volt, hogy a lehető legtöbb kettős győzelmet gyűjtse be a csapat, így az a pilóta, aki esetleg visszaesett, agresszívebb motorbeállítással zárkózhatott fel. A szezonzárón akármi történik, mindkét pilótának ugyanazzal a motorbeállítással kell végigcsinálnia a versenyt. „Matematikailag minden Lewis mellett szól, de Nico is megérdemelten lenne bajnok” – vélekedett Wolff.