Michael Schumacher 2012 őszén bejelentette, hogy három idény után nem hosszabbít szerződést a Mercedesszel, a csapat a helyére pedig Lewis Hamiltont igazolta. Az angol pilóta hat évet húzott le a wokingi csapatnál, 2008-ban velük lett bajnok és még a tavalyi év végén is nyerő autóban ült, így sokan őrültségnek tartották a lépést.
Nagyot fordult azóta a világ, a McLaren 2013-ban a dobogóra sem ért fel, 5. lett a konstruktőri bajnokságban, miközben a Mercedes három futamgyőzelmet és kilenc pole-t begyűjtve a bajnokság második helyén zárt.
Bár az idény utolsó szakaszában inkább küszködött, Hamilton visszatekintve meg van győződve róla, hogy jól döntött:


“Igen, szerintem az emberek 98 százaléka megkérdőjelezte a lépésem helyességét, szóval igen, nagyon jó érzés ez most” – mondta az ESPN-nek.
“Számomra akkor is ez tűnt a jó döntésnek, és az is lett, nagyon-nagyon örülök. És sokkal többről van szó a puszta eredményeknél, az egész élmény, az új autóval az új csapattal való megismerkedés is nagyon élvezetes volt” – magyarázta a 2008-as bajnok, aki egyedül másfélszer annyi pontot (189) szerzett az évben, mint korábbi csapata (122).
Hiába lett azonban 2. a Mercedes a konstruktőriben, a Red Bull teljesen érinthetetlen volt számukra is, így Hamilton nagyon örül, hogy a 2014-es szabályváltozások tiszta lapot nyitnak.
“Az újdonság már magában izgalmas lesz. A korábbi években úgy tűnt, hogy a fejlesztések mindig elakadtak (a Mercedesnél), míg a többiek javultak, így az idei folyamatos fejlődés is szép előrelépést jelentett, de természetesen a jövő évtől még többet várunk, remélem, hogy menni is fog. Erre az évre jó alapozásként tekintettem, de azt nem gondoltam, hogy ilyen jól sikerül.”
“Azonban ha a jövő évi autó csak az idei továbbfejlesztése lenne, akkor megint nagyon nehéz lenne elkapni a Red Bullt, hiszen óriási az előnyük. Nagyon örülök, hogy most új kezdet jön, mert amúgy öt-hat-hétszeres bajnokok lettek volna.”