Sebastian Vettel háromesélyes csatában győzött a 2013-as Japán Nagydíjon, megmutatva, hogy nemcsak a pole-ból képes nyerni. Zsinórban ötödik futamgyőzelmét aratta. 
A német pilóta a start után csak a harmadik volt, miután a lotusos Romain Grosjean mindkét Red Bullt lerajtolta. Később azonban remek tempót diktált és csapata is ügyesebben taktikázott a gumikkal és a box-stratégiával.

Vettel és Grosjean két-, Webber háromkiállásos stratégiával próbálkozott.  Vettel sikeréhez Webber taktikája is kellett, hiszen a Lotus azt követően hívta a boxba Grosjeant, hogy Webber bejött, csakhogy így a francia a végén jóval kopottabb gumikon került szembe a középső etapon tovább kint maradó Vettellel. Az utolsó etap döntött végül a  két Red Bull között, amikor az ausztrálnak a friss gumikon kellett volna rohamoznia, de elakadt  – az addigra Vettel által is megelőzött – Grosjean mögött, így a német világbajnok elhúzott, amíg mögötte csatáztak.

F1: Vettel Japánban is győzött 1
F1: Vettel Japánban is győzött 2

F1: Vettel Japánban is győzött

F1: Vettel Japánban is győzött

F1: Vettel Japánban is győzött 34
F1: Vettel Japánban is győzött 35
F1: Vettel Japánban is győzött 36
F1: Vettel Japánban is győzött 37
F1: Vettel Japánban is győzött 38
F1: Vettel Japánban is győzött 39
F1: Vettel Japánban is győzött 40
F1: Vettel Japánban is győzött 41
F1: Vettel Japánban is győzött 42
F1: Vettel Japánban is győzött 43
F1: Vettel Japánban is győzött 44
F1: Vettel Japánban is győzött 45
F1: Vettel Japánban is győzött 46
F1: Vettel Japánban is győzött 47
F1: Vettel Japánban is győzött 48
F1: Vettel Japánban is győzött 49
F1: Vettel Japánban is győzött 50
F1: Vettel Japánban is győzött 51
F1: Vettel Japánban is győzött 52
F1: Vettel Japánban is győzött 53
F1: Vettel Japánban is győzött 54
F1: Vettel Japánban is győzött 55
F1: Vettel Japánban is győzött 56
F1: Vettel Japánban is győzött 57
F1: Vettel Japánban is győzött 58
F1: Vettel Japánban is győzött 59
F1: Vettel Japánban is győzött 60
F1: Vettel Japánban is győzött 61
F1: Vettel Japánban is győzött 62
F1: Vettel Japánban is győzött 63
F1: Vettel Japánban is győzött 64
Fotó megosztása:
F1: Vettel Japánban is győzött 65
Vettel a 35. futamgyőzelmét aratta, és bár Fernando Alonso negyedik helye miatt matematikailag nyitott maradt a bajnokság, a németnek már csak karnyújtásnyira van a negyedik cím.
Kimi Räikkönen a 9. rajkockából az 5. helyig kapaszkodott, míg a Sauber újra brillírozott: Nico Hülkenberg, és pályafutása során először Esteban Gutierrez is pontot szerzett (6., 7. helyen zártak)
A Mercedesnek pocsék versenye volt, Lewis Hamilton egy rajtincidens után – amikor defektet kapott – visszaesett és kiállt, Nico Rosberg sérült autóval a 8. helyen ért be. 
Az utolsó két pontszerző helyen Jenson Button és Felipe Massa osztozott.  
Így zajlott a futam
Az előző napokon látott meleg, napos, viszonylag szeles időben várták a Forma-1-esek a 2013-as bajnokság 15. versenyét, a Japán Nagydíjat Szuzkában.
A pole-on Mark Webber állt, mellette csapattársa, Sebastian Vettel, mögöttük a mercedeses Lewis Hamilton és a lotusos Romain Grosjean. A harmadik sorban Nico Rosberg és Felipe Massa, a negyedikben Nico Hülkenberg és Fernando Alonso, az ötödikben Kimi Räikkönen és Jenson Button sorakozott. A mezőny túlnyomó része a közepes (fehér jelzésű) keveréket választotta a starthoz, csak Daniel Ricciardo (16.) és Charles Pic (20.) tette fel a keményebb abroncsokat.
A lámpák kialvása után Grosjean szédületes rajttal mindkét Red Bullt megelőzve elsőként érkezett az első kanyarba, Hamilton jobb hátsó defekttel visszaesett, miután érintőre vette Vettel első szárnyát. A mezőny végében a caterhames Giedo van der Garde és a marussiás Jules Bianchi összeakadt és a kavicságyban kötött ki.
F1: Vettel Japánban is győzött 66
A sorrend a 3. kör kezdetén Grosjean, Webber, Vettel, Rosberg, Massa, Alonso, Hülkenberg, Perez, az 5 helyet javító Gutierrez, Button és Räikkönen volt a mezőny első felében. A rajtnál történt incidensben Hamilton és Vettel autója is megsérült, küszködtek a vezetéssel.
A 7. kör elején Räikkönen a DRS-sel megelőzte Buttont, míg egy kicsit hátrébb Ricciardo vette el a 15. helyet Pastor Maldonadótól.
 
Hamilton a 8. kör végén feladta, bement a garázsba, kiszállt a versenyből – már az idei utolsó, 8. motorját használta, így okosabb volt kímélni az erőforrást, mint a mezőny végében és sűrűjében bukdácsolni a semmiért. Ugyanakkor Button, Bottas és Sutil megejtette az első kerékcseréjét.
Hülkenberg a 11., , Webber a 12., a vezető Grosjean a 13. körre cserélt, a francia visszavette a virtuális első helyet. 
Nico Rosberg és Sergio Perez szintén a 12. kör végén járt kint, a Mercedest azonban rosszul engedték ki, kis híján ütközött a McLarennel, majd Rosberg a Lotus-szerelőkre is ráijesztett. Rosberg bokszutca-áthajtásos büntetést kapott nem sokkal később.
Alonso a 14., Vettel a 15. körre vett fel friss gumit, már csak az eltérő stratégiával kezdő Ricciardo maradt kint. Miután Rosberg a 17. kör végén kiment letölteni a büntetését, a sorrend Grosjean, Webber, Vettel, Ricciardo, Hülkenberg, Massa, Alonso, Gutierrez, Räikkönen és Perez volt a top10-ben.  
Az erősen használt gumikon haladó Ricciardo kezdte feltartani Hülkenberget és mögötte Massát, Alonsót és az egyre növekvő vonatot (Gutierrez, Räikkönen és a két McLaren). A 20. körben Alonso megelőzte csapattársát.
F1: Vettel Japánban is győzött 67
A 21. kör végén Hülkenberg átfűzte magát a Toro Rossón, Alonso a célegyenesen tette meg. Gutierrez Massát támadta, de sikertelenül, végül Räikkönen kapta el a sauberes mexikóit. Ricciardo végül a 22. körben ment ki kereket cserélni. 
Grosjean továbbra is az élen autózott, mögötte Webber, Vettel, Hülkenberg, Alonso, Massa, Räikkönen, Gutierrez, Perez és Rosberg haladt a pontszerző helyeken. 
A Red Bull-os ausztrál lassan kezdett felzárkózni a vezető franciára, de a 26. körre kiment friss gumikért, ezzel próbálták lépésre kényszeríteni Grosjeant és a Lotust. Vettel kint pályán, a 3. helyen, a tiszta pályán vezető Webber a stratégia szempontjából, virtuálisan szorongatta.
Ricciardo majdnem eldobta az autót, amikor a 130R-ben Paul di Resta előzése közben a kiszaladt a bukótérbe. Az ausztrál visszahozta, de ezzel a pályán kívül előzött, bokszutca-áthajtásos büntetést is kapott érte.
Grosjeant a 29. körben hívták ki, jócskán Webber mögé tért vissza, elvesztette az elméleti első helyet. Massa és Hülkenberg is cserélt, majd sorra Alonso, Gutierrez, Perez, Räikkönen is kint járt. Vettel viszont kint maradt.
A sorrend a 33. körben Vettel, Webber, Grosjean, Hülkenberg, Alonso, Massa, Räikkönen, Rosberg, Button és Vergne volt a top10-ben, de a ferraris brazil nem sokáig maradt, ugyanis ő is bokszutca-áthajtást kapott, amiért túl gyorsan hajtott a kerékcseréjénél – a 11. helyre esett vissza, Gutierrez lépett fel az utolsó pontszerző pozícióba.
Vettel a 38. körre cserélt, kemény keveréket kapott, Grosjean mögé ért vissza. A címvédőnek 8 körrel frissebb gumijai voltak, a csapat a lotusos elkapására biztatta. Webber 14 másodperces előnnyel vezetett, de rá még várt egy kiállás, majd egy friss gumis vágta a végén.
A háromszoros bajnok a 40. körben kezdte támadni Grosjeant, a célegyenesen, a DRS-sel sikerült is a manőver.
Webber a 42. körben felvette az utolsó, közepes keverékű szettjét, nyílttá vált a csata.
F1: Vettel Japánban is győzött 68
A 43. körben Rosbergnek és Pereznek volt egy kis incidense, előzés közben a Mercedes első szárnya kivágta a McLaren jobb hátsóját, a mexikóinak ki kellett mennie.
10 körrel a vége előtt Vettel vezetett, mögötte Grosjean, Webber, Hülkenberg, Alonso, Räikkönen, Gutierrez, Massa, Rosberg és di Resta volt a top10-ben.
Webber a 46. körre érte utol Grosjeant, mögöttük Alonso vett revansot Koreáért, amikor megelőzte Hülkenberget. Webber a 47. körben a célegyenesen próbálta megelőzni Grosjeant, sikertelenül, pedig mindenképp túl kellett jutnia a francián, ha még Vettelt is el akarta kapni. Az esélyei egyre csökkentek.
Webber körről körre újra és újra próbálkozott, de megint nem sikerült az előrelépés, Grosjean és a 4-5 előttük haladó lekörözendő versenyző gyakorlatilag Vettelnek is adta a győzelmet.
Az ausztrál az utolsó előtti kör kezdetén végre túljutott Groesjeanon, de túl későn: Vettel 8,5 másodperces előnye már behozhatatlan volt.
Räikkönen is előzött: a finn Hülkenbergtől vette el az 5. helyet.
F1: Vettel Japánban is győzött 69
Vettel a befutónál a nyári szünet óta zsinórban ötödik győzelmét szerezte, pályafutása során 35. alkalommal volt sikeres. Webber 2. helyével a Red Bull kettős győzelmet aratott, Grosjean Korea után újra a 3. lett.
A további pontszerző helyeken Alonso, Räikkönen, Hülkenberg, Gutierrez (pályafutása során először), Rosberg, Button és Massa osztozott.
Japán Nagydíj, Szuzuka, 2013.10.13.