Ahogy köztudott, a címvédő Sebastian Vettelt a versenybírók utólag kizárták az Abu-Dzabi Nagydíj időmérőjéről, mert miután leállt a pályán, kiderült, hogy az RB8-as tankjában nem volt elég üzemanyag, hogy levegyék a szükséges mintát.
A csapatnál a hétvégén nem tudtak magyarázatot adni a hibára, de a hét elején a Red Bull főnöke, Christian Horner arra utalt, hogy a motorszállító Renault-nál mérhettek el valamit. A Renault vezető pályamérnöke, Remi Taffin azonban azt mondja, a vizsgálataik alapján motorhiba, a szokásosnál nagyobb fogyasztás vagy rossz számítás náluk nem volt, inkább a csapat “robotnak” becézett üzemanyagtöltő berendezése lehetett a ludas. 
“Mostanra alaposan belemásztunk a vizsgálatokba, és egyértelmű, hogy a tankból hiányzott valamennyi üzemanyag. Átnéztük az adatokat, megvizsgáltuk, mit csináltunk a robottal, és elvileg elég üzemanyagnak kellett volna lenni. Szóval most a Red Bull egyeztet a beszállítójával, hogy kiderítsék, megfelelően működött-e a robot. Mi a magunk részéről megvizsgáltunk mindent, semmi hibát nem találtunk, a kérdés most az, hogy egyáltalán bement-e az autóba a megfelelő mennyiség” – magyarázta az Autosportnak.  
Az már szombaton, rögtön Vettel leállása után ismert volt, hogy a csapat a Renault-tól kapott figyelmeztetés miatt utasította erre a pilótát. Taffin kifejtette, hogy mi volt a háttérben.
“Mivel mi akkor úgy tudtuk, hogy elég benzin van az autóban, nem értettük, miért esett le hirtelen a szint az előgyűjtő tartályban. Gyorsan jeleztük a csapatnak a rádión, hogy van ez a probléma, egészen bizarr, nem kéne ezt látnunk. Úgy véltük, az üzemanyag-rendszer romolhatott el, később a stewardoknak is elmondtuk, hogy nem mertük kockáztatni, hogy a pumpa szárazon dolgozzon, mert az az egész motort tönkretehette volna. Szóval ezért kértük a Red Bull-mérnököket, hogy állíttassák le az autót.”
A kérdésre, hogy az abu-dzabi probléma után a Renault-nál terveznek-e valamilyen lépést az utolsó két verseny előtt, Taffin így felelt:
“Úgy gondolom, előbb várjuk meg a végső válaszokat. Nagyon meg lennénk lepve, ha nem találnánk egyértelmű magyarázatot, de mindenképpen felülvizsgálunk mindent a Red Bull-lal, megnézzük, mi lehet a legjobb megoldás. Közösen döntünk majd, egyedül nem teszünk semmilyen lépést.”