Kimi Räikkönen két év távollét után idén a Lotusszal visszatért a Forma-1-be, két évre írt alá az enstone-i csapattal.

A visszatérés a várakozásokat felülmúlóan sikerült, a finn pilóta azóta begyűjtött hat dobogós helyezést, a bajnoki küzdelem élvonalába került, néhányszor a győzelemről is csak hajszállal maradt le.

Hiába azonban a jó eredmények és az általa is hangsúlyozott csapaton belüli jó atmoszféra, akárhányszor kérdezik, Räikkönen soha nem hajlandó egyértelműen elkötelezni magát a Lotus mellett 2013-ra.

Többszörösen furcsa ez, hiszen a tulajdonos Genii főnöke, Gerard Lopez, valamint a csapatfőnök, Eric Boullier is többször elmondta már, hogy mindkét pilótával elégedettek, meg akarják tartani őket, Boullier azt állította, hogy a Räikkönen szerződésében lévő eredményességi feltételek már teljesültek, így a finnt köti is a papír.

A múlt heti pilótapiaci mozgások, Schumacher ejtése, Hamilton átszerződése és Perez “előléptetése” kapcsán Szuzukában a 2007-es bajnoknál is érdeklődtek az ő helyzetéről és a véleményéről.

“Nincs szerződésem a jövő évre” – válaszolta a Turun Sanomatnak. “Az átigazolások engem nem érintenek, olyasmiről meg nem akarok beszélni, aminek nincs köze hozzám.”

Räikkönen hónapok óta feltűnően kerüli a 2013-as elköteleződést, ami a múlt hétig talán érthető is volt valamelyest, de mostanra a Red Bullnál, a McLarennél és a Mercedesnél is bezárultak a lehetőségek, a nagyacsapatok közül egyedül a Ferrari nem döntött még a jövő évi felállásról. Massa maradása valószínű, és ha cserélnek is, Paul di Resta vagy Nico Hülkenberg tűnik komoly jelöltnek a brazil helyére.

Räikkönent a Magyar Nagydíj hétvégéjén ugyan hírbe hozták a Ferrarival, de erről azóta nem lehetett hallani többet, és egyébként sem világos, miért kínálgatná magát annak a csapatnak, amely 2009 végén kurtán-furcsán küldet el, egy évvel a szerződése lejárta előtt. Vajon mit akar a finn a lebegtetéssel?