F1: Fogynak az esélyesek 2 Míg a nyári szünet kezdetekor a viszonylag kényelmes előnnyel vezető Fernando Alonso mögött egy igen szoros négyes üldözőboly állt, az azóta megrendezett három verseny jócskán változtatott a világbajnokság dinamikáján.

Bár a belgiumi és a monzai kiesések valamelyest kiegyenlítették egymást (Spa – Button nyert, Vettel 2., Räikkönen 3., Alonso, Hamilton nullázott; Monza – Hamilton nyert, Alonso 2., Vettel, Webber, Button nulla pont), Szingapúr már tényleg megrostálta az üldözőket.

Mark Webber az utóbbi három futamon összesen egy 6. helyet hozott, Räikkönen Spa óta csak csipeget, Hamilton vasárnapi kiesése miatt pedig 52 pontos hátrányba került. Buttonnak nagyon hiányzik a Monzában elúszott második hely, az ő hátránya már 75 pont úgy, hogy a maradék hat futamon maximálisan 150-et lehet gyűjteni.

A sorrend tehát: Alonso 194 pont, Vettel 165, Räikkönen 149, Hamilton 142, Webber 132, Button 119. A szingapúri második Button szerint a kép világos, már csak ketten gondolhatnak komolyan a címre.

“Seben kívül nagyon nehéz lenne már bárkinek is elkapni Alonsót. Kettejük között dőlhet el, bár jó néhány pilótának van még valami halvány esélye. Nos, mi erre hajtunk” – mondta a BBC-nek.

“Jól látható, hogy egy-egy rossz futam mennyit is számít: Fernandónak megvolt Spában, Lewisnak Spában és itt, Sebnek és nekem a legutóbbi futamon. Ha senki nem tud egyenletesen teljesíteni, akkor nem lehet behozni a lemaradást. De Seb már csak 29 pontnyira van, az ő hátránya csökken” – indokolt a mclarenes.

Szingapúr előtt téma volt a láthatóan versenyképes autóban ülő Hamilton esetleges első számúvá való kiemelése, de Button többször is hangsúlyozta, hogy egyelőre nem kíván támogatói szerepet vinni.

Érdekes és egy kicsit érthetetlen módon a csapatfőnök, Martin Whitmarsh a Hamilton kiesésével és Button második helyével végződő szingapúri futam után pedzegette újra a dolgot, a főnök finoman, kétfenekűen fogalmazva arra utalt, lassan itt lesz az ideje a besorolásnak:

“Beszéltem erről Jensonnal, ő kezdeményezte a dolgot. Végtelenül versengő alkat, de egyben csapatjátékos is. Ha a jövőben történik ilyesmi, akkor az a saját döntése lesz. Én nem fogok ilyesmit kérni, nem akarok ilyet mondani. Ha a csapat érdekében akar dolgozni, akkor az rajta múlik.”