A 2012-es bajnokság 13. fordulója, az Olasz Nagydíj kvalifikációja napos, meleg (28 fokos levegő- és 39 fokos aszfalthőmérséklet) időben kezdődött a versenynaptár leggyorsabb pályáján Monzában.

A Q1-ben gyorsan eldőlt, hogy a három kiscsapat hat pilótája mellett ki búcsúzik még, ugyanis a Force Indiá-s Nico Hülkenberg az első két körén műszaki problémával küszködött, mért időt nem is produkált. Kár érte, mert csapattársa, Paul di Resta nagyon is versenyképes volt. Hülkenberg kiesése mentette meg valószínűleg a Lotusnál beugrott Jerome D’Ambrosiót, a belga ugyanis csaka 17. idővel csúszott át a második szakaszba.

A Q2 fő kérdésének az látszott, hogy az egykörös tempóval küszködő Red Bull képes lesz-e a továbbjutásra, ugyanis a Williamsek és a Sauberek is veszélyesek voltak rájuk, Webber és Vettel az utolsó pillanatig hajtott. Räikkönennek is meg kellett húzni az utolsó kört, de a mögötte haladó Pastor Maldonado hibája miatt végül biztos lett a továbbjutása.

A második szakasz végén búcsúzott Webber, a két Williams és a két Toro Rosso, a sauberes Sergio Perez és D’Ambrosio.

Webber kiesése azt jelenti, hogy a Red Bull sorozatban harmadszor nem volt képes a Q3-ba juttatni mindkét autóját, erre utoljára még Vettel csatlakozása előtt, 2008-ban volt példa.

A harmadik szakasz első “menetében” Lewis Hamilton futott egy nagyon erős kört, míg a tifosók bálványa, Alonso csak egy 1:30-as kört ment, majd kiment a bokszba, a végére maradt a remélt nagy alakítás.

Hamilton első ideje érinthetetlennek látszott, de a biztonság kedvéért kiment a hajrára is. Nem is ártott, mert Paul di Resta igen jó kört ment. Alonso másodikra is meglepően gyenge kört hozott, a hátsó felfüggesztés problémájával küszködött, az utolsó lett.

Hamilton köre végül pole-t ért, mögé csapattársa, a Monzában a második helyet nagyon érző Jenson Button lépett fel, Alonso “szégyenét” pedig tovább növelte, hogy Felipe Massa lett a harmadik.

Di Resta a 4. időt hozta, de vasárnap csak a 9. helyről rajtol majd, öthelyes büntetés vár rá. Az eredménytáblán a Force Indiá-s mögött három német, Schumacher, Vettel és Rosberg sorakozott, Räikkönen csak 8., Kobajasi Kamui pedig a 9 lett.

Az Olasz Nagydíj vasárnap délután 14 órakor kezdődik.

Olasz Nagydíj, időmérő, Monza, 2012.09.08.