F1: A Toro Rossónak csak a nyerők kellenek 2 A Toro Rosso 2012-re mindkét korábbi pilótáját lecserélte, Sebastien Buemi és Jaime Alguersuari helyét két másik fiatal Red Bull-tehetség, Daniel Ricciardo és Jean-Eric Vergne kapta. A Red Bull pilótaprogramjának ura, Helmut Marko szerint a két korábbi versenyző nem volt nyerő alkat, kitelt az idejük.

“A Toro Rossót azért hoztuk létre, hogy lehetőséget adhassunk a fiatal versenyzőinknek. Alguersuarinak és Bueminek három év állt a rendelkezésére, ennyi idő alatt már fel lehet mérni egy versenyző fejlődését. Nem láttunk bennük fejlődési potenciált. Mindketten elég jók a Forma-1-es versenyzéshez, de nekünk ennyi nem elég, nekünk nyerő pilótákat akarunk” – mondta az osztrák a Gazzetta dello Sportnak.

Marko azt is elmondta, hogy a Toro Rosso fent említett szerepén nem kívánnak változtatni a jövőben sem, de az olasz kiscsapatnak konstruktőrként egyre nagyobb önállósággal kell dolgoznia. Az osztrák hozzátette, hogy a faenzaiak ferraris motorszerződése 2012-ig tart, egyelőre nincs döntés a folytatásról, de mindenképpen elégedettek az együttműködéssel.

Ahogy kiderült a múlt héten, a Toro Rossótól dobott Buemi egyébként maradt a Red Bull-családban, idén a bajnokcsapat tartalékosa lesz, de Marko szavai alapján a svájci valószínűleg hiába reménykedik abban, hogy 2013-ban az esetleg visszavonuló Mark Webber helyére léphet.

Buemi volt csapattársa, Alguersuari még a levegőben lóg. A spanyol ifjonc részéről ugyan logikus lenne, hogy a spanyol identitását erősíteni kívánó HRT-hez igazoljon Pedro de la Rosa mellé, de a kiscsapat főnöke korábban jelezte, hogy sajnos nekik pénzes pilóta kell, a spanyol AS pedig arról írt a hétvégén, hogy Alguersuari sem menne hozzájuk. A lap úgy tudja, hogy a 21 éves versenyző “szakmai visszalépésnek” tartaná a HRT-nél való versenyzést, ezért inkább Buemihez hasonlóan egy nagycsapat tartalékosa lenne 2012-ben. Az AS szerint a McLaren és a Mercedes lehet képben.