Bár a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) már június elején kiadta a 2012-re tervezett Forma-1-es versenynaptárát, a brit Autosport szerint az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone jelentősen át akarja rendezni azt.

Arról már korábban is hallani lehetett, hogy az idén botrányos sorsú Bahreini Nagydíj jövő évi szezonnyitó státuszáért nem rajonganak a csapatok, így Ecclestone terve szerint a közel-kelti futam “szomszédja”, az Abu-Dzabi Nagydíj mellé kerülne az idény végére. A további kilenc hónap a belpolitikai viszonyok további rendezésére is lehetsőgéet adhat a bahreinieknek.

Szintén aggodalmak merültek fel a júniusra ütemezett új Amerikai Nagydíjjal kapcsolatban a texasi nyári hőség miatt. A megoldás az USA GP az utolsó előtti versennyé tétele lehet, az időjárás és a logisztika szempontjából is logikus, hogy a szezonzáró Brazil Nagydíj elé kerüljön. A plusz három hónap a vadonatúj austini pálya felkészítése tekintetében is jól jöhet.

Bahrein eltolásával a 2012-es bajnokság Ausztráliában kezdődne, utána Malajzia, Kína, és az idén októberben először megrendezendő Indiai Nagydíj következne.

Az első négy futam után egy háromhetes szünet jönne, amikor a csapatok megtarthatnák a tervezett idény közbeni tesztjüket is, mielőtt a barcelonai Spanyol Nagydíjjal elindulna az európai szakasz.

Bár az FIA előzetes naptárában 21 futam szerepelt, a szervezet elnöke hangsúlyozta, hogy valójában csak 20 nagydíjat rendeznek majd, egy helyszínt ejtenek. Bahrein megtartásával, India és az USA érkezése miatt egyre valószínűbb, hogy az Ecclestone-nal pénzügyi vitában álló Török Nagydíj búcsúzik majd, kivéve, ha Barcelona dől ki előbb.

A naptár megváltoztatásához az FIA Motorsport Világtanácsának jóváhagyása szükséges, a módosításokról a testület ősszel szavazhat valamikor.