Bár az évnek ebben a szakában gyakorlatilag garantált az esti eső Szingapúrban, 2008-ban és 2009-ben a csapadék elkerülte a Forma-1 történetének első éjszakai futamának otthont adó helyszínt.

Komoly a valószínűsége azonban, hogy idén más lesz a helyzet, a 2010-es nagydíj lehet majd az F1 első villanyfénynél rendezett esős versenye. Az előrejelzések szerint pénteken, szombaton és vasárnap is viharok és eső várható, bár a csapadékra napközben lesz nagyobb esély.

“Esőben tényleg lutri lehet a futam. Én már 25 éve szingapúri lakos vagyok, így állíthatom, hogy minden este esik. Nem kell imádkozni az esőért, jön magától” – nyilatkozta két éve a Force India tulajdonosa, Vijay Mallya.

Esténként 27-29 fokos hőmérséklettel és komoly páratartalommal kell számolni: a pilóták mintha a sepangi klímában vezetnének a monacói pályán – az idény egyik legmegterhelőbb futama vár rájuk. Az eső és a villanyfény közös hatása egyelőre ismeretlen, a verseny bemutatkozása előtt több pilóta is aggodalmát fejezte ki emiatt.

“Ha felhőszakadás lesz, ki tudja, hogy a vízpermet milyen lesz a lámpafényben, hogyan törik meg a fény. Erről nem tudunk semmit, pedig itt lóg a levegőben a lehetőség. Szerintem ez lehet gond” – mondta például Mark Webber.

Az előrejelzések most is nyugtalanítják a versenyzőket:

“Sosem versenyeztem még éjszaka esőben. Nem is tudom, mit mondjak, majd meglátjuk” – mondta minden idők legtapasztaltabb F1-ese, egyben a pilóták szervezetének vezetője, Rubens Barrichello.

“Elég érdekes lesz, ha esni fog, de remélem, hogy nem fog, mert az elég húzós lenne” – nyilatkozott hasonlóan a mercedeses Nico Rosberg.

“A szerdai eső olyan nagy volt, hogy a kialakult vízátfolyásokkal már biztosan nem tudnának megbirkózni a gumik. Nappal még a pályán túlra is lehet látni az esőben, de itt a fény csakis a pályára irányul, minden más sötét. Komoly kihívást jelent majd a pilóták perifériás látásának” – magyarázta a háromszoros világbajnok Jackie Stewart.

Ha az eső eddig nem is, a pálya koszos felülete már az elmúlt két évben is gondot okozott a versenyzőknek, a szervezők reagáltak is, új, hatékonyabb tisztítóberendezéseket alkalmaznak az idei évtől.