Két hétig Schumacher-lázban égett a világ, úgy volt, hogy a hétszeres világbajnok helyettesíti majd a sérült Felipe Massát az Európa Nagydíjon, egészen addig, amíg szükséges. Keddig tartott a hisztéria, amikor a német pilóta délelőtt bejelentette, hogy februári nyaksérülése nem jött rendbe, ezért nem bírná a terhelést.

Eddie Jordan, Schumacher első F1-es főnöke szerint a bejelentés sokkolta a szurkolókat és őt magát is. “Lance Armstrong sem tudta volna teljesíteni a Tourt, ha nem lett volna teljesen fitt, Schumacher sem kivétel” – jelentette ki Jordan. “A tempója megvan, de két órát ezzel a nyakkal nem lehet kibírni. Dolgozhatnak a Ferrarinál a világ legjobb orvosai is, akkor sem fog készen állni.”

Badoer fél másodperccel lassabb lesz?
Badoer fél másodperccel lassabb lesz?

Schumacher meglopott minket?

Schumacher meglopott minket?

Badoer fél másodperccel lassabb lesz?
Van, aki Le Mans-győztes spanyol ferrarist akarta
Prost szerint az egészség az első
Jordan haragszik a motorozásért
A tesztek után lett biztos, hogy nem bírja a nyaka
Sokan biztosak voltak benne, hogy újra ezt láthatják
Fotó megosztása:
Jordan haragszik a motorozásért

Jordan haragszik a motorozásért

Jordan haragszik a motorozásért


“De mit akart vajon a motorozással? Nem volt észnél! Sajnálom, mert mi, szurkolók meg lettünk lopva, kíváncsi lettem volna, mire megy a fiatalokkal.” Jordan szerint Massa gyógyulása elképesztő ütemben zajlik, ezért a maga részéről nem lenne meglepve, ha Monzában már a brazilt indítaná a Ferrari.

Christian Danner, az egykori F1-es pilóta is sajnálja Schumacher döntését, de biztos benne, a hétszeres bajnok újra megpróbálja majd a visszatérést. “Talán Monzára rendbe jön a nyaka” – utalt Danner a szeptemberi versenyre.

A szakértőként sokszor megszólaltatott Hans-Joachim Stuck sem mondott még le Schumacherről. “Nem zárnám ki teljesen Michael visszatérését” – mondta Stuck. “Talán jövőre megpróbálja, amikor teljesen felgyógyult sérüléséből.”

Schumacher helyett a Ferrari két tesztpilótája közül Luca Badoer vezet majd, de ez kiverte a biztosítékot Carlos Graciánál, a spanyol motorsport szövetség vezetőjénél. “Ez a legabszurdabb dolgok egyike, melyről a Forma-1-ben valaha döntés született” – mérgelődött Gracia, aki szerint ostobaság olyan pilótára bízni az autót, aki 1999 óta nem versenyzett.

Van, aki Le Mans-győztes spanyol ferrarist akarta

Van, aki Le Mans-győztes spanyol ferrarist akarta

Van, aki Le Mans-győztes spanyol ferrarist akarta


“Gene sokkal jobb választás lett volna, jobban felkészült, júniusban Le Mans-i 24 órást is nyert. Neki lett volna esélye győzelemre, Badoernek nincs.” Gracia persze hivatalból is favorizálja Genét, ha Fernando Alonso a Renault eltiltása miatt nem indulhat Valenciában, még egy spanyol legalább biztosan lehetett volna a rajtrácson Jaime Alguersuari mellett.

A volt F1-es Alex Zanardi szerint a Ferrarinak egy fiatal tehetséget kellett volna választania. “Egy GP2-es fiatal felemelése lett volna a leglogikusabb megoldás” – vélekedett Zanardi.

Alain Prost szerint viszont Schumacher a lehető legjobb döntést hozta. “Ha volt bármilyen fizikai kockázata a visszatérésnek, akkor nem tehetett mást” – összegzett Prost. “A nyak kulcsfontosságú a versenyzés szempontjából, ha nincs rendben, könnyen hányingere lehet az embernek. Bár kérdés, hogy Schumacher csak az egészségügyi problémák miatt hátrált-e meg, vagy döntésében esetleg szerepet játszott az a felismerés is, hogy mekkora feladat előtt áll.”

Niki Lauda úgy véli, a Ferrari nem hozhatott jó döntést Schumacher pótlásával kapcsolatban, a háromszoros világbajnok szerint bárki legalább fél másodperccel lassabb a németnél.

Badoer fél másodperccel lassabb lesz?

Badoer fél másodperccel lassabb lesz?

Badoer fél másodperccel lassabb lesz?


Szomorkodtak az olasz lapok is, a La Gazzetta dello Sport azt írta: “Schumi – azért köszönjük! Bátor volt feladni, nemet mondani, ami bölcsességről és belátásról tanúskodik. Rálépett a fékre, érett döntést hozott, talán nem akarta kihívni a sorsot maga ellen. Megadta magát, szertefoszlott egy álom. Valenciában egy olasz ül majd a Ferrariba, ez most az egyetlen jó hír ebben az örömtelen szezonban.”

A La Repubblica szerint “Schumi kapitulált, végzetes volt a motorbaleset. Most Luca Badoer van soron, a pilóta az árnyékból. A Ferrari elszalasztotta az utolsó esélyt egy felejthető évben.”

A spanyol AS keményebb volt: “A közönséget az orránál fogva vezették. Schumachernek előbb kellett volna elvégeznie az egészségügyi tesztet, és csak utána bejelenteni a visszatérést.”

Németországban gyászos a hangulat: Schumi szülővárosában, Kerpenben félárbócra eresztették a lobogókat, és a legkomolyabb napilapok is az elmaradt visszatéréssel a címlapjukon jelentek meg, sőt még a kancellárasszony, Angela Merkel is véleményt nyilvánított, azt mondta, biztos benne, hogy jó döntést hozott a pilóta.