Két hétig Schumacher-lázban égett a világ, úgy volt, hogy a hétszeres világbajnok helyettesíti majd a sérült Felipe Massát az Európa Nagydíjon, egészen addig, amíg szükséges. Keddig tartott a hisztéria, amikor a német pilóta délelőtt bejelentette, hogy februári nyaksérülése nem jött rendbe, ezért nem bírná a terhelést.

Eddie Jordan, Schumacher első F1-es főnöke szerint a bejelentés sokkolta a szurkolókat és őt magát is. “Lance Armstrong sem tudta volna teljesíteni a Tourt, ha nem lett volna teljesen fitt, Schumacher sem kivétel” – jelentette ki Jordan. “A tempója megvan, de két órát ezzel a nyakkal nem lehet kibírni. Dolgozhatnak a Ferrarinál a világ legjobb orvosai is, akkor sem fog készen állni.”

Jordan haragszik a motorozásért

Jordan haragszik a motorozásért

Jordan haragszik a motorozásért


“De mit akart vajon a motorozással? Nem volt észnél! Sajnálom, mert mi, szurkolók meg lettünk lopva, kíváncsi lettem volna, mire megy a fiatalokkal.” Jordan szerint Massa gyógyulása elképesztő ütemben zajlik, ezért a maga részéről nem lenne meglepve, ha Monzában már a brazilt indítaná a Ferrari.

Christian Danner, az egykori F1-es pilóta is sajnálja Schumacher döntését, de biztos benne, a hétszeres bajnok újra megpróbálja majd a visszatérést. “Talán Monzára rendbe jön a nyaka” – utalt Danner a szeptemberi versenyre.

A szakértőként sokszor megszólaltatott Hans-Joachim Stuck sem mondott még le Schumacherről. “Nem zárnám ki teljesen Michael visszatérését” – mondta Stuck. “Talán jövőre megpróbálja, amikor teljesen felgyógyult sérüléséből.”

Schumacher helyett a Ferrari két tesztpilótája közül Luca Badoer vezet majd, de ez kiverte a biztosítékot Carlos Graciánál, a spanyol motorsport szövetség vezetőjénél. “Ez a legabszurdabb dolgok egyike, melyről a Forma-1-ben valaha döntés született” – mérgelődött Gracia, aki szerint ostobaság olyan pilótára bízni az autót, aki 1999 óta nem versenyzett.

Van, aki Le Mans-győztes spanyol ferrarist akarta

Van, aki Le Mans-győztes spanyol ferrarist akarta

Van, aki Le Mans-győztes spanyol ferrarist akarta


“Gene sokkal jobb választás lett volna, jobban felkészült, júniusban Le Mans-i 24 órást is nyert. Neki lett volna esélye győzelemre, Badoernek nincs.” Gracia persze hivatalból is favorizálja Genét, ha Fernando Alonso a Renault eltiltása miatt nem indulhat Valenciában, még egy spanyol legalább biztosan lehetett volna a rajtrácson Jaime Alguersuari mellett.

A volt F1-es Alex Zanardi szerint a Ferrarinak egy fiatal tehetséget kellett volna választania. “Egy GP2-es fiatal felemelése lett volna a leglogikusabb megoldás” – vélekedett Zanardi.

Alain Prost szerint viszont Schumacher a lehető legjobb döntést hozta. “Ha volt bármilyen fizikai kockázata a visszatérésnek, akkor nem tehetett mást” – összegzett Prost. “A nyak kulcsfontosságú a versenyzés szempontjából, ha nincs rendben, könnyen hányingere lehet az embernek. Bár kérdés, hogy Schumacher csak az egészségügyi problémák miatt hátrált-e meg, vagy döntésében esetleg szerepet játszott az a felismerés is, hogy mekkora feladat előtt áll.”

Niki Lauda úgy véli, a Ferrari nem hozhatott jó döntést Schumacher pótlásával kapcsolatban, a háromszoros világbajnok szerint bárki legalább fél másodperccel lassabb a németnél.

Badoer fél másodperccel lassabb lesz?

Badoer fél másodperccel lassabb lesz?

Badoer fél másodperccel lassabb lesz?


Szomorkodtak az olasz lapok is, a La Gazzetta dello Sport azt írta: “Schumi – azért köszönjük! Bátor volt feladni, nemet mondani, ami bölcsességről és belátásról tanúskodik. Rálépett a fékre, érett döntést hozott, talán nem akarta kihívni a sorsot maga ellen. Megadta magát, szertefoszlott egy álom. Valenciában egy olasz ül majd a Ferrariba, ez most az egyetlen jó hír ebben az örömtelen szezonban.”

A La Repubblica szerint “Schumi kapitulált, végzetes volt a motorbaleset. Most Luca Badoer van soron, a pilóta az árnyékból. A Ferrari elszalasztotta az utolsó esélyt egy felejthető évben.”

A spanyol AS keményebb volt: “A közönséget az orránál fogva vezették. Schumachernek előbb kellett volna elvégeznie az egészségügyi tesztet, és csak utána bejelenteni a visszatérést.”

Németországban gyászos a hangulat: Schumi szülővárosában, Kerpenben félárbócra eresztették a lobogókat, és a legkomolyabb napilapok is az elmaradt visszatéréssel a címlapjukon jelentek meg, sőt még a kancellárasszony, Angela Merkel is véleményt nyilvánított, azt mondta, biztos benne, hogy jó döntést hozott a pilóta.