Miután a BMW két héttel ezelőtt bejelentette, hogy a 2009-es idény végén elhagyja a Forma-1-et, az augusztus 5-i határidőig pedig nem sikerült a csapat jövőjét új befektető bevonásával biztosítani,  így a jövő évi 13 helyből egy megürült.

Az FIA a hétvégén ezért újra megnyitotta a jelentkezést a korábban elutasított, de várólistára vett csapatok számára, tájékoztatta levélben az érintetteket az elnök, Max Mosley.

A megüresedett helyre természetesen még most is a legesélyesebb a Sauber-istálló, hiszen ők jelenleg is versenyeznek, de ha a 20 százalékos résztulajdonos-alapító, Peter Sauber nem talál megoldást a hinwili alakulat megmentésére, más is beszállhat.

Komoly kérdés azonban, hogy kik közül lehet válogatni, ugyanis a komolynak tekinthető korábbi jelentkezők közül többen is visszaléptek, miután kiderült, hogy az első körben ejtették őket. A porondon van még a komoly infrastruktúrával rendelkező és nagyon elszánt Epsilon Euskadi, a prodrive-os Dave Richards sem zárta ki még teljesen az F1-es projektet – bár az újakra kényszerített Cosworth-szerződések fényében a Mercedesszel partneri kapcsolatra törekvő csapat esélyei nem valami jók -, és az Alex Wurz által indított Superfund is.

Akik már biztosan nem indulnak az F1-ben jövőre: a Lola a pályázat eredményének kihirdetése után nem sokkal jelezte, hogy nem kíván a tartalékos listán szerepelni, és ugyanígy tett az olasz N. Technology is, sőt, ők még be is perelték az FIA-t.