Eredetileg úgy volt, hogy a Forma-1-es csapatok már a Magyar Nagydíjon aláírhatják az új Concorde-egyezményt, amely további három évre garantálná a sorozat jövőjét. Végül a Hungaroringen nem történt semmi, hogy miért, azt pedig részben indokolta a BMW szerdai bejelentése: a bajor gyár közölte, hogy év végén kiszáll az F1-ből, ezt a döntést pedig a Concorde-egyezmény aláírása után nem hozhatta volna meg.

A BMW lépése is mutatja, hogy a gyártók nehezen kezelik a válságot, több márka jövője is kérdőjelessé vált az elmúlt órákban. Pletykák szerint még nem hozott biztos döntést a Toyota és a Mercedes sem, John Howett, a japánok elnöke például állandó vendége a tokiói igazgatótanácsnak.

Az egyeztetéseken arra keresnek választ, hogy a veszteségeket termelő gyár folytassa-e Forma-1-es szereplését, ez pedig a hírek szerint választ ad arra, hogy miért csúszik egyre későbbi időpontra a Concorde-egyezmény ratifikálása.

Hivatalosan a Toyota nem gondol a kiszállásra, a gyár szóvivője úgy fogalmazott, hogy a “költségcsökkentés ellenére a Forma-1-es szereplés sorsa nem kérdőjeleződött meg, a helyzet a közeljövőben nem fog változni.” Az alelnök Watanabe Kacuki szerint a Toyota elégedett lehet azzal, amit a Forma-1-ben technikailag elért. Hivatalosan a Mercedes is hasonló véleményt fogalmazott meg.

Kevésbé biztató a helyzete a Renault-nak, amelyről két lap is azt írta, a lehető leghamarabb szeretne elmenekülni. A Times of London szerint Flavio Briatore minden befolyását latba vetbe próbálja előteremteni a szükséges forrásokat ahhoz, hogy megvásárolja a csapatot. Ezzel kapcsolatban a svájci Blick úgy tudja, a francia gyár az első adandó pillanatban át is adná a gárdát a csapatfőnöknek.

Biztosnak tűnik ezzel szemben a nemrég még kiszállással fenyegető Ferrari jövője. “Csapatunk az elmúlt hatvan évben folyamatosan szereplője volt a Forma-1-nek, rengeteg fontos csapatot és konstruktőrt láttunk fel-, illetve eltűnni” – nyilatkozta az egyik szóvivő. “Ez benne van ebben a játékban, bár szomorúak vagyunk a BMW döntése miatt. A mi szándékaink nem változtak.”