A BMW tegnapi meglepetésszerű bejelentése után Robert Kubica csapat nélkül maradt a jövő évre. Ahogyan a dolgozók és Nick Heidfeld, úgy a lengyel sem tudott előre a kiszállásról. Német csapattársával ellentétben neki 2010-re is volt szerződése a BMW Sauberrel, de most hirtelen teljesen nyílt lett a jövője.

“A csapaton belül semmilyen jel nem utalt arra, hogy ilyesmi történhetne. Robertnek szerződése volt 2010 végéig, de mostantól hivatalosan is a piacon van” – nyilatkozta a Gazzetta dello Sportnak a lengyel menedzsere, Daniele Morelli.

Egyelőre elég nehéz tippelni, hogy hol is folytathatja Kubica. Tavaly ugyan többször is hírbe hozták a Ferrarival, de idén erről nem sok szó esett. A Renault jövője bizonytalan, és amúgy sem valami versenyképes a csapat, a lengyel pedig ezért orrolt idén a BMW-re is, esetleg a Brawnnál akad majd üresedés, de oda sokan mások is szívesen bejutnának.

Ki tudja, lehet, hogy a raliban köt ki a pilóta. Kimi Räikkönenhez hasonlóan a lengyel sem rejtette véka alá ezelőtt sem, hogy rajong a ralizásért, és valamikor az F1-es pályafutása után akár komolyabban is foglalkozna vele, nemrég pedig újra lelkendezett egy sort a sportágról egy interjúban.

“Imádom a ralizást! Nagyon szeretem nézni és csak úgy hobbiból csinálni is. Hogy a jövőben lesz-e lehetőségem versenyezni is, azon múlik, hogy a karrierem melyik szakaszában vagyok” – nyilatkozta a lengyel az F1 Racingnek.

“Azt mondanám, hogy nagy valószínűséggel indulok majd raliversenyeken. Öt-hat évig volt egy autóm is, amit régebben elég sokat vezettem. Nagyon sok raliversenyzőt tisztelek, és mióta én magam is kipróbáltam a ralit, azóta tudom, hogy igazán tökös fickók. Nagyon tökösek! A határon hajtanak, a fák mellett száguldva küzdenek a tizedekért. Az F1-ben mi ismerünk minden kanyart és kerékvetőt – a rali nagyon más!”

“Szerettem Tomi Mäkkinent, Colin McRae-t, Richard Burnst, Carlos Sainzot, na meg természetesen Sebatien Loeböt. Mikko Hirvonen versenyzése is tetszik.”

Kubica egyébként egy korábban Jan Kopecky által vezetett Škoda Fabia WRC-t is vett magának nemrég.