Előbb-utóbb csak lemond...

Előbb-utóbb csak lemond…

A Forma-1-et is felügyelő FIA élén 1993 óta áll Max Mosley, és könnyen lehet, hogy 2009 után is ő marad az elnök.

Bár Mosley tavaly szexbotrányba keveredett, a szervezet egy bizalmi szavazáson a posztján tartotta. Akkor azt nyilatkozta, hogy még szeretné kitölteni idén nyáron lejáró mandátumát. A botrány és a Forma-1 egységesítését és egyszerűsítését erőltető reformjai miatt ugyan nagyon sokan szeretnék már, ha a 68 éves angol felállna a bársonyszékből, de úgy tűnik, hogy neki nincs sok kedve ehhez.

“Ha az embernek sokan mondják, hogy maradjon még, akkor természetesen kísértést érez. Sokan jelezték nekem, hogy szeretnék, ha fennmaradna a mostani status quo. Ez nagyon hízelgő, de még el kell döntenem, hogy szeretném-e” – mondta.

“Erre a posztra valaki olyan kell, aki kellő tapasztalattal rendelkezik a Forma-1 irányításához, de önteltség lenne azt hinnem, hogy csak én lehetek ilyen személy” – tette hozzá.

Mosley szerint hat-hét jelölt lehet majd a választáson. Felmerült már korábban Alain Prost és a jelenlegi francia miniszterelnök, Francois Fillon neve is a posztra, de igazán esélyesnek az 1981-es ralivilágbajnokot, a finn Ari Vatanent és a volt Ferrari-vezért, Jean Todtot tartják a jól értesültek.

Todt, aki 2007-ig irányította a Ferrari-csapatot, azóta lemondott már az olasz márkánál betöltött igazgatói posztjáról is, és márciusban az FIA elnökségi tanácsi mandátuma is lejár. Ha a Ferrari mást jelöl a 62 éves francia szakember helyére, akkor könnyen lehet, hogy Todt már tényleg az elnöki posztért méreti meg magát nyáron.