Bár a Toyota  új autójának bemutatóján a vezetők arról beszéltek, hogy az egység jövője biztos, mostanra egy kicsit árnyaltabb lett a kép. Ha idén nem történik áttörés, és a csapat nem lesz képes győzni, a japán gyártó a Hondához hasonlóan kivonulhat a sportból.

Veterán versenyzőjük, Jarno Trulli még a múlt héten utalt erre:

“A Toyota üzenete elég világos: maradunk az F1-ben, de a jövőnk szempontjából döntő lehet, hogy képesek leszünk-e megszerezni az első futamgyőzelmünket. A helyszín nem számít, a lényeg, hogy valamikor az első hat futam valamelyikén sikerüljön” – mondta az olasz a Gazzetta dello Sportnak.

Tegnap az elnök, John Howett is hasonlóan nyilatkozott.

Győzniük kell

Győzniük kell


“Erős idényre van szükségünk. Ha gyengén teljesítünk, nincs jövőnk. Hogy hol győzünk, azt nehéz lenne megmondani, de mindannyian érezzük, hogy győzni kell. Az egész csapat osztozik ebben az érzésben, mindenki tudja, hogy ez biztosíthatja a jövőnket.”

A csapatfőnök, Tadashi Yamashina arról beszélt, hogy a Toyota tokiói vezetése egyelőre még támogatja az F1-et. A most távozó elnök nemrég revíziót végzett az F1-es projekttel kapcsolatban, az új elnök, Akio Toyoda pedig nagy motorsport-rajongó.

“A korábbi elnök szerencsére úgy döntött, hogy maradunk az F1-ben. Akio Toyoda úr pedig maga is nagy rajongó, sőt régebben versenyzett is, indult például a nürburgringi 24 órás versenyen is. Ez az idény nagyon fontos számunkra, csökkentenünk kell a költségeket, és bizonyítanunk kell, hogy a Toyota F1-es befektetése gyümölcsöt hoz” – mondta a japán szakember az Auto Motor und Sportnak.