2008 különleges idény volt a pilóták szempontjából, ugyanis talán az F1 történetének első idénye volt, amikor egyetlen csapat sem cserélte le idény közben a versenyzőit, és fizetős pilóta sem akadt a mezőnyben.

2009 biztosan más lesz, legalábbis a második szempontból, ugyanis a Toro Rosso két versenyzői állása közül az egyikről mindenképpen a szponzorok pénztárcájának vastagsága dönt majd. Az e heti jerezi teszten is remekelő svájci újonc, Sebastien Buemi helye már gyakorlatilag biztos, de Takuma Sato és Sebastien Bourdais még küzd a jövő évi lehetőségért. Érdemeik alapján bármelyikük megfelelne, de szerződést az kap, aki a pénzt is tudja hozni.

Szponzor nélkül búcsúzhat

Szponzor nélkül búcsúzhat


“Keresgélek, de a jelenlegi gazdasági válságban nem könnyű pénzt felhajtani, és nem is csak Franciaországban” – nyilatkozta Bourdais, aki azt is hozzátette, hogy szerinte riválisa sincs sokkal jobb helyzetben. “Van mindenféle sztori, de az az igazság, hogy az ember még Japánban sem talál pénzt az utcán.”

A 29 éves francia ezzel arra utalt,hogy állítólag Satónak már kétjegyű összeget sikerült felhajtania – természetesen eurómilliókban. A 31 éves japán értékét tovább növelheti, hogy a Red Bull az egyelőre még nem meghódított japán piacon marketingfiguraként is használhatná őt. Az egykori Jordan-, B.A.R.- és Super Aguri-versenyző is optimista a kilátásokat illetően.

“Megvan a pénzem. A menedzsmentem lázasan kereste a szponzorokat. Persze amikor F1-es mértékkel mért összegekről van szó, csakis nagyvállalatok jöhetnek szóba, azok pedig nem kapkodják el a döntéseket. Remélem, hogy nem futok ki az időből. A Toro Rosso-féle független csapatok a mostani helyzetben még a gyártóknál is nehezebb helyzetben vannak, így minden szponzornak örülnek” – nyilatkozta Sato a német Auto Motor und Sportnak.