Az FIA a Forma-1 sírját ássa

Az FIA a Forma-1 sírját ássa

Az FIA elnöke az elmúlt hetekben többször is arról beszélt, hogy az F1 túléléséhez elengedhetetlen költségcsökkentések jegyében egységesíteni kell az alkatrészeket, köztük a motorokat és a sebességváltókat is.

A sportban résztvevő gyártók természetesen rögtön elutasították annak a lehetőségét, hogy idegen motorokkal versenyezzenek, de úgy látszik, hogy ez süket fülekre talált, az FIA ugyanis ma bejelentette, hogy motorszállítói pályázatot hirdet a sport 2010-től egységes motorokkal való ellátására.

“Az FIA ma elindítja a pályázati folyamatot, amellyel kiválasztja majd azt a külső motor- és sebességváltó-gyártót, amely a 2010-es, 2011-es és 2012-es idényekben ellátja a sportot.”  

A motorsportszervezet a közlemény kiadása után nem sokkal tisztázta, hogy a jelenlegi gyártók is pályázhatnak, és az elképzelés szerint a nyertes az egységes erőforrások tervét adja majd, amelyet aztán a gyártók maguk készíthetnek el, természetesen felügyelet mellett. A lépés azonban így is a mai Forma-1 végét jelentheti, ugyanis elképzelhetetlen, hogy a sportban érdekelt autógyártók ebbe belemenjenek

“Ez óriási hatással lesz a Forma-1-re. El tudom képzelni, hogy több gyártó is távozik majd” – mondta Martin Whitmarsh, a McLaren második embere.

A csapatok szervezete, a FOTA, és az FIA-elnök, Max Mosley a jövő héten Genfben ül le tárgyalni a sport jövőjéről.