Ahogy már írtuk, a múlt hét végén Abu Dzabiban megkezdték a Michael Schumacher World Champion Tower munkálatait. Az eseményen természetesen a névadó is ott volt, és több témára is kiterjedő interjút is adott a BBC riporterének.

Az angol újságíró természetesen Lewis Hamiltont szerette volna megdicsértetni Schumival, aki azonban nagyon óvatosan fogalmazott:

“Hát, ha valaki képes a bajnoki címért küzdeni, akkor biztosan nagyon jó versenyző – ez természetes. De elég sok jó versenyző van a Forma-1-ben, és épp ez tette érdekessé mindig is a Forma-1-et. Ezért nézik világszerte az F1-et. Sok ügyes, fiatal versenyző, akik nagyszerűen csatáznak.”

A kérdezőt az is érdekelte, hogy Schumacher szerint Hamilton vagy akárki más elérhet-e akkora sikereket, mint annak idején ő.

Valaki egyszer őt is felülmúlja

Valaki egyszer őt is felülmúlja

Valaki egyszer őt is felülmúlja


“Erre én most nem tudok válaszolni, de a rekordok azért vannak, hogy megdöntsék őket. Az emberek, és én magam sem gondoltam, hogy elérem majd Fangio öt bajnoki címét, és mégis sikerült. Ki tudja, ki lesz az, aki engem is felülmúl? Amikor még versenyeztem, én sem gondoltam Fangióra, csak idényről idényre, versenyről versenyre tettem a dolgomat, csak erre figyeltem. Végül aztán elértem, amit elértem, de nem szerintem nincs értelme a versenyzőket ilyennel terhelni, vagy ilyen összehasonlításokat tenni velük, amikor nincs itt az ideje.”

Természetesen az esetleges visszatérés, egy nyolcadik bajnoki cím témáját sem lehetett kihagyni:

“Sokan mondogatják, hogy vissza kellene térnem és megküzdenem Lewis Hamiltonnal, hogy kiderüljön, ki a jobb. De mi értelme lenne? Az embernek a maga idejében kell élnie és tennie, amit helyesnek, elérhetőnek tart. Abszolút ki van zárva a visszatérés.”

A kérdésre, hogy vajon jó időben távozott-e az F1-ből, és hogy mi igaz a pletykából, hogy a Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo küldte el, miután 2005-ben és 2006-ban sem lett bajnok, Schumi ezt válaszolta:

Jókor távozott

Jókor távozott

Jókor távozott


“Valószínűleg igen. Nem lett volna erőm folytatni. Belegondolva, hogy az utolsó két év mekkora erőfeszítésembe került, nem lett volna már energiám tovább csinálni. Lemerültek az elemeim, persze képes voltam tenni a dolgomat, de lemerültem.”

“A pletyka egyáltalán nem igaz. Elég belegondolni, hogy mit értem el. Ha akartam volna, még 10 évre kapok szerződést, Luca mindig ezzel viccelt. Nem, egyszerűen elég volt, és abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy én és a feleségem dönthettünk, hogy akkor most itt az ideje.”