2006-ban eldőlt, hogy a számos jelentkező közül a volt Benetton- és BAR-főnök, Dave Richards Prodrive csapata indulhat a Forma-1-es mezőny 12. csapataként. Az eredeti tervek szerint Richards valamelyik már az F1-ben jelen lévő csapattól vásárolta volna autóit, az első számú jelölt erre a McLaren volt.

Mivel ennek az lett volna a feltétele, hogy az F1-ben részt vevő csapatok módosítsanak közös szabályozásukon, a Concorde Agreementen, amely jelenlegi formájában nem engedi a vásárolt autókkal  való indulást, de ez nem történt meg, így Richards a múlt héten bejelentette, hogy 2008-ban nem indulnak, hozzátette azonban, hogy a következő évben újra megpróbálják.

Max Mosley, az FIA elnöke most azonban helyre tette a dolgokat, a Prodrive 2009-ben sem veheti biztosra az indulást.

Mosley 2009-ben is kiszúrhat Richardsékkal

Mosley 2009-ben is kiszúrhat Richardsékkal

Mosley 2009-ben is kiszúrhat Richardsékkal


“Nincs akadálya, hogy nevezzenek 2009-re. A dolgok normális menete esetén a Prodrive jelentkezését el is fogadnánk, de a Concorde Agreement hiányossága miatt ugyanaz a helyzet, mint korábban – a nevezést beadhatják, az FIA pedig vagy elfogadja vagy nem” – mondta az elnök.

Mosley azt is elmondta, hogy a Prodrive által a nevezéskor előre befizetett 300 ezer eurót nem kapják vissza, de ezen kívül nem kell más büntetésre számítaniuk, amiért nem indulnak.

Milyen kedves! Szerintünk azonban a büntetés kegyes elengedése helyett Mosley és az FIA legalábbis bocsánatkéréssel tartozik a Prodrive-nak, amiért beugratták őket az F1-be – tavaly azt mondták, hogy jöhetnek, és azóta sem teremtették meg a feltételeket hozzá.