A tegnapi Kínai Nagydíjon a toronymagas esélyes, Lewis Hamilton a csapat rossz döntése miatt kiesett, az őt 12 pont hátránnyal követő csapattársa, Fernando Alonso 8, míg a matematikailag is már csak alig esélyes ferraris, Kimi Räikkönen 10 pontot hozott a brit újoncon.

Nyílt a küzdelem

Nyílt a küzdelem


Az utolsó, brazil futam előtt továbbra is Hamilton vezet 107 ponttal, Alonso mindössze négy pont hátrányban 103 ponton áll, Kimi Räikkönen neve mellett pedig 100 pont áll a táblázatban. Az utóbbi néhány évben – sőt, a Schumacher-korszakban is – előfordult már, hogy az utolsó versenyre maradt a döntés, de olyan nagyon régen volt, hogy nem kettő, hanem három pilóta táplálhatott még reményeket az idénynek ebben a szakaszában.

Láttunk már ilyet

Legutoljára több mint húsz éve, 1986-ban fordult elő hasonló helyzet, akkor a brazil Nelson Piquet, a brit Nigel Mansell és a “Professzor”, Alain Prost álltak szemben egymással. Míg Piquet – akkor már kétszeres világbajnok – és Mansell a Williamsnél versenyeztek, Prost a McLarenben ült.

Az idényben a Williams dominált, a két versenyző együtt 9 futamot nyert, de éppen ezért egymástól raboltak pontokat. A nevető harmadik, Prost három győzelmével az utolsó, Ausztrál Nagydíjra szintén esélyesként érkezett

Mansellnek a maga 70 pontjával nem volt sok félnivalója Piquet és Prost 63-63 pontja miatt: a futamon előbb a két Williams vezetett, de a második helyen autózó, tuti befutó brit oroszlán egy defekt miatt kiesett. Piquet és Prost teljesen nyílt csatában harcoltak az első helyért, amíg a brazilt ki nem hívták kerékcserére, ami után óriási küzdelemben ugyan, de négy másodperccel alulmaradt a második bajnokságát bezsebelő Prost mögött.

Kiminek majdnem sikerült

Az ideihez hasonló, háromesélyes világbajnoki küzdelem a közelmúltban a 2003-as idényben volt, bár akkor nem élvezhettük a harcot az utolsó versenyig. Michael Schumacher ötödik – könnyen megszerzett – bajnoki címe után, négy évvel ezelőtt komoly kihívással nézett szembe, a dolgok nem mentek olyan könnyen, mint a totális fölényt hozó előző évben. A két fő kihívó a williamses Juan Pablo Montoya és az akkor a McLarennél versenyző Räikkönen voltak.

2003-ban ők harcoltak

2003-ban ők harcoltak


A finn ugyan csak egyetlen futamgyőzelmet gyűjtött be, de állandó teljesítményével az idény végéig harcban állt. Montoya az utolsó előtti versenyen esett ki a bajnoki esélyesek közül, miután az Amerikai Nagydíjon áthajtásos büntetést kapott. A cím sorsa a Japán Nagydíjon dőlt el, ahová Räikkönen 83, Schumacher pedig 92 ponttal érkezett. Kimi majdnem elkapta a németet: míg Schumacher csak egyetlen pontot szerzett a nyolcadik helyével, Räikkönen a másodikként ért a célba (8 pont). A végső összesítésben 93:91-re Schumacher győzött, megszerezve ezzel hatodik világbajnokságát.

Jó-jó, de idén ki nyer?!


Leszámolás Brazíliában

Két hét múlva Brazíliában megint hárman lesznek, akik elvihetik a címet, de más-más esélyekkel.

Kimi, a peches

Räikkönen nem áll jól

Räikkönen nem áll jól


A legesélytelenebb a ferraris Kimi Räikkönen, 7 pontos lemaradása behozhatatlannak tűnik, ő szinte csak akkor szerezheti meg a végső diadalt, ha mindkét ellenfele kiesik, ő pedig nyer vagy második helyen végez. Semmi sem lehetetlen azonban, ahogy 2003-ban, úgy most is előhúzhat valamit a kalapból a finn. Iszonyatosan jól hajrázik – két éve Japánban a mezőny végéről indulva nyerte meg a versenyt, bár a bajnokságra nem volt esélye -, ha a szerencse is mellé áll, idén végre megszerzheti a bajnokságot, ami már jó ideje kijár neki. Nehezíti azonban a helyzetét, hogy nem elég, ha egyik ellenfele jár pórul, hanem mindjárt két riválisnak kellene belefutni valami balszerencsébe. Talán jövőre, Kimi!

Győzelem: 5
Pole: 3
Leggyorsabb kör:  5
vezess.hu tipp: 5%

Hamilton, a csodagyerek

Bírja-e végig az újonc?

Bírja-e végig az újonc?


A puszta számok alapján a legesélyesebb továbbra is Lewis Hamilton, neki még Alonso győzelme esetén is elég, ha nem végez a harmadik helynél rosszabb pozícióban. A balszerencse is elkerüli talán, hisz épp tegnap kellett lenyelnie egy nagy adagot belőle. Mellette szól hihetetlen következetessége is, és ugyancsak nagy motivációt jelenthet a már szinte bezsebelt cím elvesztésének lehetősége. Kérdés azonban, hogy mennyire bírja majd az óriási nyomást az újonc, amely mind kívülről – elsősorban a brit rajongók és a sajtó részéről -, mind belülről, a mindenre elszánt csapattárs részéről rá nehezedik. Hamilton esélye a tapasztalatlanságból adódó hibán, egy pillanatnyi kihagyáson úszhat el.

Győzelem:  4
Pole: 6
Leggyorsabb kör: 2
vezess.hu tipp: 35%

Alonso, a veterán

Alonso harmadszorra is akarja

Alonso harmadszorra is akarja


A címvédő, Fernando Alonso Sanghajban egy utolsó utáni lehetőséget kapott. Szombaton már lemondott a címről, majd tegnap nyolc ajándékpont hullott az ölébe. Négy pontnyi hátránya behozható, és most már biztosan mindenre kész, hogy harmadszor is elvigye a bajnokságot. Több dolog is szól mellette: az elmúlt két évben már kétszer végigcsinálta ezt, a küzdeni tudása elképesztő. A bizonyítási vágy is nagyon fűtheti, hogy megmutassa az egész évben komoly versenyt támasztó újonc csapattársnak, hogy ki az úr a házban. Abban a házban, amelyet nagy valószínűséggel elhagy év végén, így még nagyobb értéke lehet a címnek, a spanyol bizonyíthatja, hogy neki ez a McLarennél is sikerült. Bár Alonso idei viselkedése, húzásai a leginkább megkérdőjelezhetőek, sportemberként talán nem is érdemelné meg a végső győzelmet, de a fentiek alapján ő látszik a legesélyesebbnek a 2007-es világbajnokság megnyerésére.

Győzelem:  4
Pole: 4
Leggyorsabb kör: 3
vezess.hu tipp: 60%