Lewis Hamilton megszerezte pályafutása első Forma-1-es győzelmét a Kanadai Nagydíjon, mögötte Nick Heidfeld futott be. Ebből azt hihetnénk, hogy egy normális futamon vagyunk túl. De ha látjuk, hogy Alexander Wurz a 19. helyről indulva állhatott fel a dobogóra, akkor az már érdekes. Ja, Sato leelőzte Fernando Alonsót!!!

Pedig úgy indult a Kanadai Nagydíj akár egy hagyományos futam, az élről rajtoló Lewis Hamilton elhúzott az elején, miközben Nick Heidfeld és Fernando Alonso üldözte. A 23. körben aztán Adrian Sutil nekicsúszott az egyik falnak, a törött autó a pályán maradt, ezért beküldték a biztonsági autót.

Itt még minden rendben volt

Itt még minden rendben volt

Itt még minden rendben volt


Miközben felborult a sorrend és összekeveredett a mezőny újabb baleset történt. A 27. körben Robert Kubica az egyik gyors részen – állítólag 280 km/órás tempóval – kiszáguldott a pályáról és nagyon durván csapódott a falba, autója porrá tört. Az orvosok sokáig dolgoztak Kubica autójánál, hogy ki tudják menekíteni, ahonnan a pálya kórházába szállították. Szerencsére túlélte a nagyon súlyos balesetet. A kórházban már normálisan tudta mozgatni a kezét és a lábát, de az egyik lába eltört.

Robert Kubica balesete videón:

Alonso és Rosberg viszont az első baleset után úgy érkezett tankolni, hogy a biztonsági autó már a pályára hajtott, így megszegték az új szabályt, miszerint a biztonsági autó első körében nem lehet a boxba hajtani. Ezért mindketten áthajtásos büntetést kaptak, amit még megspékelték azzal, hogy tíz másodpercre meg kellett állniuk.  Alonso a 14., Rosberg a 17. helyre került.

Kubica megúszta

Kubica megúszta

Kubica megúszta


Alonso ettől úgy begőzölt, hogy átgázolt a mezőnyön, hamarosan már a hetedik helyen üldözte Räikkönent. Először a Ferrarik is hátra kerültek, de a második biztonsági autónál újra jobb helyzetben voltak. Ám Felipe Massa és Giancarlo Fisichella is úgy hajtott a pályára – miután tankoltak-, hogy piros volt a boxutca lámpája, ezért kizárták őket a versenyből.

Aztán újabb két alkalommal hajtott a pályára a biztonsági autó, előbb Christijan Albers Spykerje, aztán Vitantonio Liuzzi Toro Rossója tört össze. Ennek hatására mindössze két pilóta, Lewis Hamilton és Nick Heidfeld tudta megtartani a pozícióját a biztonsági autós fázisok után.

Miután távozott a safety car, az utolsó 10 körben dőlhetett el a verseny. Hamilton sima győzelmet aratott senkitől sem zavartatva, ezzel még inkább bizonyítva fantasztikus képességeit. A brit teljesítménye elképesztő, újoncként minden futamon dobogón állt, és nyolc ponttal vezeti a világbajnoki pontversenyt.

Wurz a mezőny végéről került a dobogóra

Wurz a mezőny végéről került a dobogóra

Wurz a mezőny végéről került a dobogóra


Idei legjobb eredményét könyvelheti el a BMW és Nick Heidfeld, aki miután a futam elején megelőzte Fernando Alonsót,  megtartotta 2. helyét. Alexander Wurz igazán jól járt a  balesetekkel, 16 helyet javítva került a dobogóra úgy, hogy a futam elején Scott Speed hátulról eltalálta az autóját, a Toro Rosso jobb első futóműve és a Williams hátsó szárnyának egy darabja bánta az esetet. De hasonlóan alakult a mezőny végéről rajtoló Heikki Kovalainen versenye is, aki végül negyedik lett.

A futam végére a lágy gumik annyira elkoptak, hogy a kemény gumikon autózó Takuma Sato, megelőzte Ralf Schumachert, de igen könnyedén lépett túl Fernando Alonsón is. Újabb három pontot szerzett a Super Aguri csapatnak. Kimi Räikkönent csak az mentette meg, hogy nem volt hátra több kör. A versenyben jól látszott, hogy  a Ferrarik nem voltak igazán versenyképesek. Kimi Räikkönen szerencsés, hogy az ötödik helyen zárt.

A 2007-es Kanadai Nagydíj végeredménye:

Hamilton nyerte a roncsderbit 5

Leggyorsabb kör: F. Alonso, 1:16.367

A futam után mondták:

Lewis Hamilton:

Fantasztikus nap volt, most először járok itt Kanadában.  Fantasztikus az idei év, már hat dobogós helyet szereztem. Már készen álltam arra, hogy győzzek, csak az volt a kérdés, hogy hol. A biztonsági autós fázisok kissé unalmassá tették a versenyt, de aztán nagyon izgalmas volt a végén már csak számoltam vissza a köröket. Ezt a versenyt mindenképpen apámnak ajánlom, nélküle ez nem lett volna lehetséges. Remélem Robert [Kubica] tényleg jól van.

Nick Heidfeld:

Nagyszerű verseny volt. Jól sikerült a rajt, sikerült lehagynom Alonsót. Aztán jöttek a biztonsági autók, ahol fogalmazzunk úgy, hogy nem voltam szerencsétlen. Ám néha túl közel kerültek hozzám az üldözők. Örülök, hogy mint hallom Robert jól van.

Alexander Wurz:

Nagyon nehéz hétvégém volt, nem találtam a ritmust. Voltak nehéz időszakok, de nyomtam -nyomtam, néha szemcsésedett a gumim, aztán lekoptattam és mentem tovább. Szuperboldog vagyok, pontosan tíz évvel ezelőtt itt kezdtem a pályafutásomat. Remek dolog, hogy két év után a Williams újra dobogóra került.