Megismételve a tavalyi Renault-s sikerét, ismét rajt-cél győzelmet aratott Fernando Alonso a Monacói Nagydíjon. Elsőségét egyedül a másik McLaren-t vezető Lewis Hamilton veszélyeztette. Hamilton vélhetően Ron Dennis atyai szavának köszönhetően a rajtnál nemhogy nem támadta csapattársát, hanem egy célja volt, hogy Felipe Massát feltartsa.

Kettős McLaren győzelem Monacóban 1
Kettős McLaren győzelem Monacóban 77


Az időmérő edzéshez hasonlóan a két McLaren gyorsabb volt ellenfeleinél. Alonso 16 kör után már a két utolsó autót le is körözte, a verseny felére pedig már csupán az első négy autó nem kapott kört. A kétszeres világbajnok a futam végéig megőrizte első helyét, annak ellenére, hogy a második kerékcsere után a puhább keveréken Hamilton, 21. körrel a vége előtt be is érte csapattársát. Előzni azonban nem tudott.

Alonsónak ez a 2. győzelme idén, pályafutása során viszont 16-odszor volt ő a legjobb. Hamilton eddig az összes Forma-1-es versenyén dobogóra állhatott, az utóbbi négy versenyen pedig mindannyiszor második volt. Érdekes, hogy az idei év eddigi öt versenyét négy különböző pilóta nyerte. Jelenleg, győzelmének köszönhetően Alonso vezet a pontversenyben, azonos pontja van Hamiltonnal.  Sepang után idén ez már a második kettős Mclaren siker.

A monacói nem Ferrari pálya, Michael Schumacher 2001-es sikere óta nem sikerült itt nyerniük, és most sem volt ez másként. Az átszínezett autók lassabbak voltak, mint az ezüst nyilak. Felipe Massa veszélytelen volt a két McLarenre, de megtartotta harmadik helyét, ő volt az egyetlen, akit nem köröztek le.

Kimi Räikkönen a rajtnál négy helyet is javított, csakhogy ezután beragadt Jenson Button mögé. A finn 41 körön

Kettős McLaren győzelem Monacóban 78


keresztül vonatozott így. Nem igazán látszott, hogy szeretné megelőzni ellenfelét, persze mentségére legyen mondva elképesztően sok üzemanyagot cipelt, 48 kört tett meg egyhuzamban.  Végül nyolc helyet javított és egy pontot szerzett, de így is jelentősen lemaradt a pontversenyben.

A Renault örülhet, hiszen Giancarlo Fisicella megszerezte a csapat idei legjobb eredményét, a negyedik helyig jutott. Robert Kubica pedig kihasználva a jobb taktikáját, a boxban megelőzte csapattársát és ötödikként zárt. Mögöttük Alex Wurz futott be, aki folyamatosan jutott előrébb, mialatt csapattársa, Nico Rosberg bár sokáig jól hajtott, végül visszaesett és a 12. helyen intették le, versenyét az rontotta el, hogy beragadt Nick Heidfeld mögé.

Ki kell emelni a legtöbbet előző Scott Speedet, aki 18 .helyről indulva kilenc hellyel jutott előrébb, megérdemelte volna, hogy pontot szerezzen.

Ez történt a futamon

A 2007-es Monacói Nagydíj végeredménye:

Ne lopd már el lécci!

Leggyorsabb kör: Alonso, 1:15.284

A verseny után mondták:


Fernando Alonso:

Nagyszerű eredmény ez a triplázás.: pole pozíció, leggyorsabb kör, győzelem. Remek volt ezzel a jó autóval versenyezni. Volt némi gond a gumik szemcsésedésével, de aztán ez megoldódott. 16 futamgyőzelmem van, de soha nem nyertem még egyperces előnnyel a harmadik pilóta előtt, bizonyára ez a legszebb győzelmem.

Lewis Hamilton:

Többször is nekimentem a falnak a verseny során. De elég erős volt a kocsi, hogy az ütéseket kibírja. Kemény volt, próbáltam minél közelebb kerülni és előzni is akartam. Nyomást akartam rá gyakorolni, de Fernando kétszeres világbajnok és nem nagyon követ el hibákat. Nem sikerült, talán legközelebb. A forgalom jelentett problémát, ami megnehezítette a helyzetemet, de ez mindig ilyen Monacóban.

Felipe Massa:

A McLaren ma hihetetlen tempót mutatott. Még ha 150 százalékkal jobban megyek, akkor sem tudtam volna befogni őket. Arra gondoltam, hogy megpróbálom befejezni a versenyt és a legtöbb pontot begyűjteni. A következő versenyre meg kell próbálnunk javítani. A forgalom tönkretette a versenyemet a McLarenekkel szemben, ők elhúztak, én meg beragadtam.