2005-ös Japán Nagydíj 1

2005-ös Japán Nagydíj

[bekkep]Jól döntöttek azok, akik Fernando Alonso bebiztosított bajnoki győzelme ellenére végignézték a Japán Nagydíjat, ugyanis a mostani verseny az év legizgalmasabb futama volt.

Räikkönen az utolsó körben vágott az élre és zsebelte be egy újabb győzelmet, azok után, hogy a rajt pillanatában még a 17. helyen volt.
Alonso szintén remekelt, ő a 16. helyről egészen a dobogó alsó fokára küzdötte fel magát.

A rajt után a vezető pozícióból induló Ralf Schumacher meg tudta tartani helyét, a másodikként rajtoló Jenson Button viszont egy helyet rontott, és egyből Giancarlo Fisichella mögé szorult.

A már világbajnoki címmel büszkélkedhető Alonso ismét jól kapta el a rajtot, és a 16. helyről a tizedikre ugrott előre. Nem tétováztak a McLaren csapat pilótái sem, akik mindketten leghátulról indultak.

[bekkep]Montoya nem sokáig bűvészkedhetett, ugyanis Villeneuve közreműködésével még az első körben a gumifalban végezte, jókora törmeléket hagyva maga után, ezzel munkát adva a Safety Car pilótájának.

A nyolcadik körben vehette fel újra saját ritmusát a mezőny, ahol az élen tartotta magát a toyotás Ralf Schumacher, Fisichella-val a nyomában. A 13. körben derült fény a Toyota gyorsaságára, ugyanis Schumachernek már ekkor a boxba kellett hajtania, hogy üzemanyagot kapjon versenyautója.

Ez a taktika nem bizonyult igazán sikeresnek mert a Toyota csak nyolcadikként haladt át a kockás zászlón. Schumacher boxkiállása után Fisichella vette át a vezetést, mögötte Button, Coulthard és Webber volt a sorrend.

[bekkep]Az ötödik helyen az exvilágbajnok leckézette az új bajnokot, és tartotta meglehetősen hosszú ideig a jóval gyorsabb Renault csapat sztárját. Nem tétlenkedett közben Räikkönen sem, aki a 26. körben megejtett boxkiállást követően már Schumacher és Alonso között állt.

A Ferrari egy-két kör erejéig Kimi-t is lassította, az előzés után viszont könnyen elszakadt a McLaren. A következő tankolást addig húzta a finn, amíg csak lehet, ami taktikus lépésnek bizonyult. A második kiállást követően ugyanis már Fisichella mögé került, és alig volt 5 másodpercnél nagyobb a hátránya.

[bekkep]Miután végleg túllépett Schumacheren, Alonso is magára talált, és Button, majd Webber megelőzésével a harmadik helyre hozta fel magát, ahol végül a versenyt is befejezte. Az első hely sorsa az utolsó körben dőlt el, ekkor Fisichella már nem tudta feltartóztani a rohamtempóban közelítő Räikkönent.

Az utolsó kínai futam előtt a Renault átvette a vezetést konstruktőrök versenyében is, de mivel csak két pont a McLaren hátránya, ez még könnyedén ledolgozható egy sikeres szerepléssel.

 

Forma-1 Japán Nagydíj

A verseny végeredménye:

1.Kimi RäikkönenMcLaren-MercedesM129:02.212
2.Giancarlo FisichellaRenaultM+1.633
3.Fernando AlonsoRenaultM+17.456
4.Mark WebberBMW.WilliamsF1M+22.274
5.Jenson ButtonBAR-HondaM+29.507
6.David CoulthardRed Bull-CosworthM+31.601
7.Michael SchumacherFerrariB+33.879
8.Ralf SchumacherToyotaM+49.548
9.Christian KlienRed Bull-CosworthM+51.925
10.Felipe MassaSauber-PetronasM+57.509
11.Jacques VilleneuveSauber-PetronasM+58.221
12.Rubens BarrichelloFerrariB+1:00.633
13.Takuma SatoBAR-HondaM+1 kör
14.Tiago MonteiroJordan-ToyotaB+1 kör
15.Robert DoornbosMinardi-CosworthB+2 kör
16.Narain KarthikeyanJordan-ToyotaB+2 kör
17.Christijan AlbersMinardi-CosworthB+4 kör

Kiesettek:

18.Jarno TrulliToyotaM+43 kör
19.Antonio PizzoniaBMW.WilliamsF1M+44 kör
20.Juan-Pablo MontoyaMcLaren-MercedesM+53 kör

A pontverseny állása