35 évvel ezelőtt, 1986. április 26-án éjjel rossz döntések sorozata után felrobbant a csernobili atomerőmű négyes reaktora. A katasztrófa helyszínétől számított 30 kilométeres zóna a mai napig az egyik legrejtélyesebb terület. Éppen ez is adja az izgalmát a helyszínnek, a katasztrófaturistákat még vonzza is a veszélyes közeg.

Az évfordulóra egy ukrán légitársaság különleges úttal készült: április 25-én egy repülőjük felszállt a kijevi boriszpili nemzetközi repülőtérről, utasaival pedig az atomerőmű, illetve az azt borító védőépület fölé repült. Az Embraer 195-ös típusú gép a lehető legalacsonyabban, nagyjából 900 méterre a földtől repkedett a Zóna felett, így a 195 utas új szögből láthatta a világhírű történelmi esemény helyszínét.

Ebből a szemszögből még nem sokan látták Csernobilt 2Ebből a szemszögből még nem sokan látták Csernobilt 3Ebből a szemszögből még nem sokan látták Csernobilt 4Ebből a szemszögből még nem sokan látták Csernobilt 5

A programért 2970 hrivnyát, átszámítva 32 ezer forintot kértek. Az összegért cserébe az utasok a pilótafülkében, valamint a pilótával is készíthettek fotót, a repülőkért jobban rajongók pedig egy Boeing 777 fedélzetére is felmehettek a reptéren.

Ebből a szemszögből még nem sokan látták Csernobilt 6

“Hogy őszinték legyünk, ez a túra csak a pandémiának köszönhetően jöhetett létre” – mesélte a légitársaság csernobili repülős projektjének vezetője. “Vannak elérhető gépek, és a csapatunknak szabadideje arra, hogy kreatív projekteket valósítsunk meg.”