Sorra készítik a különböző startupok a műhúsokat laborjaikban, melyek egyre jobban hasonlítanak a valódi dologra, legyen szó kinézetről, állagról, illatról és ízről egyaránt. Több ígéretes kezdeményezést is bemutattunk korábban, és kétségtelen, hogy az így készülő termékek előbb vagy utóbb az étkezési szokásaink szerves részévé válnak.

A startupok mellett szépen lassan beszállnak a nagyobb szereplők is a 3D nyomtatással készülő hústermékek piacára. Legutóbb a KFC jelentette be, hogy a moszkvai központú 3D Bioprinting Solutions nevű vállalattal karöltve elsőként akarnak laborban készült ehető csibefalatokat alkotni. A cég alapanyagként valódi csirkéktől származó sejteket is használna, de legnagyobb részt növényekből származó töltet kerülne a nyomtatóba.

Gyorséttermekbe költözik a nyomtatott csibefalat 3

A keverékkel olyan rántani való falatokat alkotnának az oroszok, melyek ízüket és textúrájukat tekintve az igazi csirkehúst idézik. A KFC ezután a műhúst ugyanúgy bepanírozná és megfűszerezné Sanders ezredes titkos keverékével, mint ahogy azt az igazi állatokkal is tenné.

Az étteremlánc ezzel törekedne arra, hogy környezetbarátabb és etikusabb kép alakuljon ki róla. Számításaik szerint egységnyi mennyiségű nyomtatott húshoz százszor kisebb földterület szükséges, és az üvegházhatású gázok kibocsátása is 25 százalékkal kevesebb lenne. Ezzel a lépéssel szélesebb körhöz is eljuthatnának a csibefalatok, ráadásul a beszállítói hálózat is stabilabb lenne, kevesebb lenne a készlethiány.

A tervek szerint már idén ősszel tesztelhetik Moszkvában a végleges formájukat elnyerő mű-csibefalatokat.