Az 1986-ban történt szovjet atomkatasztrófa hagyatéka többek között a gyors evakuáció miatt érdekes. Szinte alig akad ekkora emberlakta terület, amit ilyen rövid idő alatt hagytak el a lakosai. Ennek nyomán a kiürített zóna, de legfőképp Pripjaty városa egy valódi időkapszula, a nyolcvanas évek eredeti lenyomata, ahol megállt az idő. 

Aki ellátogat a lezárt területre, az egyfajta időutazásra indul. A baleset következményei mellett láthatja, milyen volt egy nyolcvanas évekbeli, tipikus város a szocialista országok területén, csakhogy a vandálok munkája, és a természet minden méteren emlékeztetnek az eltelt évtizedekre, tönkretéve az illúziót.

Hátborzongató a felújított óvoda Csernobilban 1

Ezt a hatást szeretné most kiradírozni egy lelkes csapat, akik beltereket újítanak fel a városban. Egyik első munkájuk egy óvoda szobája volt, ahol rothadó szemétkupacból hoztak össze egy tiszta, a hétköznapokra tökéletesen emlékeztető berendezést. 

Hátborzongató a felújított óvoda Csernobilban 2

Valószínűleg sokkoló lehet a romhalmazok között sétálva egy ilyen szobába befordulni, a fém kiságyakon ülő babák csak fokozzák a hatást, akit ez az élmény felkészületlenül ér, az garantáltan nem felejti el egy darabig.