Egyes elméletek szerint Napóleon 1815. június 18-án azért veszítette el a waterloo-i csatát, mert aranyere miatt képtelen volt lóra ülni, hogy személyesen felügyelje a különféle hadtestek mozgását a hadszíntéren. Ez a kellemetlen betegség tehát már korábban is létezett, azonban az ülőmunka elterjedésével és a civilizációs stressz megjelenésével gyakorlatilag népbetegséggé vált. Ennek köszönhetően sokan kénytelenek szembesülni a kérdéssel, hogy vajon végleg megszüntethető-e ez a betegség, vagy csak a tünetek kezelésére van mód? 

Kinek van aranyere? 

Kevéssé ismert tény, de aranyere mindenkinek van, ennek feladata ugyanis normális esetben a szabályos végbélműködés, vagyis a széklettartás és ürítés szabályozása. Ha az aranyeret rögzítő kötőszövet megnyúlik, akkor az érhálózat kitágul és az aranyeres “párna” lényegében előtüremkedik, fájdalmat és vérzést okozva. Ekkortól beszélünk problémáról. 

Jellegétől függően kétfajta aranyeret különböztetünk meg. A belső aranyér általában a végbél belső falában van és csak WC-papíron jelentkező rendszeres vérzés utalhat rá, mert különösebb fájdalmat nem okoz. A külső aranyér viszont a végbélnyílást körülvevő bőr alatt található és székletürítés során viszkethet, fájhat, vérezhet. Idővel vérrögösödés is jelentkezhet benne, jelentős fájdalmat okozva. A külső aranyeres kitüremkedés a vérrög felszívódásával helyreállhat, de be is gyulladhat, emiatt akár ki is fekélyesedhet. 

Aranyér: elmulasztható, vagy együtt kell vele élni? 1

Aranyér esetén nem szabad kétségbe esni, minél hamarabb meg kell kezdeni a tünetek kezelését.

Kezelés házi módszerekkel 

Az aranyér gyulladása otthoni módszerekkel kezelhető, de ha a tünetek nem enyhülnek egy héten belül, vagy adott esetben súlyosbodnak, akkor érdemes felkeresni egy proktológust. A házi praktikák főként higiéniai jellegű odafigyelést igényelnek és csak akkor működnek, ha maradéktalanul betartja őket az ember a kritikus időszakban. 

Aranyeres panaszok esetén fokozottan oda kell figyelni a végbélnyílás tisztán tartására, ezért lehetőleg minden nagyvécézés után ajánlott meleg vízzel megmosni a végbélnyílás környékét. A szakemberek ugyanakkor nem javasolják a szappan alkalmazását, mert az száríthatja a bőrt a kérdéses területen. Jó megoldás lehet még a nedves törlőkendő  (“babapopsi törlőkendő”) alkalmazása is. Sőt, azoknak, akiknek külső aranyerük van, egyáltalán nem javasolt a száraz WC-papír használata, mert kidörzsölheti a gyulladt részt. A végbélnyílás gondos megtisztítása után következhet aranyeres kenőcs, vagy kúp alkalmazása. 

Aranyér: elmulasztható, vagy együtt kell vele élni? 2

Aranyér esetén még jobban oda kell figyelni a végbélnyílás tisztán tartására. Érdemes minden nagyvécézés után megmosni.

Az aranyér enyhítése érdekében ajánlott naponta többször meleg vizes ülőfürdőt venni, ez ugyanis ellazítja a végbél tájéki érkötegek ellazulását, ezáltal elősegítheti az aranyér regenerálódását. Külső aranyér esetén azonban indokolt lehet a hideg vizes, vagy jeges borogatás alkalmazása. Ez a módszer fájdalomcsökkentésre is ideális lehet. Fontos tudni, hogy az aranyér házilagos gyógyításában csak akkor lehet bízni, ha a tüneteket hirtelen emelés, erős köhögés, székrekedés, vagy a szülés közben végzett erős nyomás idézte elő. A spontán gyógyulás érdekében az ülőfürdőket, a végbélnyílás tisztán tartását, a fájdalomcsillapítást, valamint az aranyérkenőcsöket és kúpokat egy időben, terápia jelleggel kell alkalmazni. 

Amikor műtét kell 

Ha valakinek egy-két héten belül nem enyhülnek a tünetei, vagy adott esetben a vérzés fokozódik, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni. A végbél vérzéseit ugyanis nagyon komolyan kell venni az esetleges rosszindulatú daganatok, vagy más problémák miatt. Folyamatos vérzés és erős fájdalom esetén indokolttá válhat a komplex orvosi kezelés, a kizáródott, úgynevezett külső aranyerek konzervatív módon történő visszahelyezése ugyanis nagyon sok időt vehet igénybe.

A beavatkozások elsődleges célja a tünetmentes állapot visszaállítása és ennek érdekében jelenleg háromféle eljárás áll rendelkezésre. Az injekciós scleroterápia a legegyszerűbb eljárások közé sorolható, ugyanis ez lényegében egy speciális oldat befecskendezését jelenti, amely elzárja a gyulladt aranyér keringését. A gumigyűrűzés a komolyabb aranyerek kezelésére szolgál, ilyenkor ugyanis egy speciális szorítógyűrűt helyeznek fel, amely az aranyér be- és elvezetőereit szorítja el. A leszorítás hegesedést és elhalást idéz elő, ami végül megszünteti az aranyeret. A harmadik eljárás az aranyér fagyasztását, illetve infravörös sugárral, valamint lézerrel történő kezelését foglalja magában. Ez azonban sok rizikóval jár és leginkább csak a gyűrűzés kiegészítéseként szokták javasolni. 

Aranyér: elmulasztható, vagy együtt kell vele élni? 3

Ha nem múlnak el a tünetek, akkor orvosra lesz szükség.

Drasztikus esetben pedig sor kerülhet az aranyér sebészi úton történő eltávolítására. Ilyenkor elvégzik az aranyér oda- és elvezető ereinek lekötését, valamint a megnagyobbodott csomók eltávolítását. A műtéti beavatkozások között azonban már új módszerek is feltűntek, az úgynevezett Longo-műtét során a végbél falából metszenek ki 2-3 centimétert, ezáltal az előesett aranyerek visszahúzódhatnak eredeti helyükre. Ugyancsak új műtéti módszer az ultrahang vezérelt odavezető artéria aláöltés. 

Jól látszik tehát, hogy napjainkban otthoni kezeléssel, illetve szakszerű orvosi eljárással is gyógyítható az aranyér. Fontos azonban, hogy már a kezdeti tünetek felismerésekor meg kell tenni a szükséges lépéseket, máskülönben később jóval nagyobb problémával találhatjuk szembe magunkat. A legfontosabb azonban, hogy az aranyérrel kapcsolatban vessük le szégyenlősségünket és merjünk róla beszélni, mert ez elengedhetetlen a minél gyorsabb gyógyulás érdekében! 

Hirdetés

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

A Proktis-M kúp és Proktis-M plus kenőcs – telitalálat aranyér ellen. A hialuronsav és a gyógynövények gyorsan enyhítik a tüneteket, csillapítják a fájdalmat, csökkentik a gyulladást és segítik a szövetregenerációt.

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg  kezelőorvosát!

Aranyér: elmulasztható, vagy együtt kell vele élni? 4

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz