„General Purpose” (általános célú) – a második világháború során (és azóta is) ezzel jelölte a külső beszállítóktól rendelt, rendszeresített hadfelszereléseket az Egyesült Államok hadserege, és ez köti össze a Jeep és a Marathon márkát is.

A Willys-Overland 1941-ben megrendelt terepjárója egyenesen innen kapta akkor meghonosodott, végül valódi márkanévvé vált becenevét – GP – ejtsd: dzsípí, azaz Jeep –, de az óragyártó Marathon is ugyanebben az évben kapott megrendelést katonai időmérőire.

Nem tegnap volt, de a kapocs ma együttműködés apropójává vált, a Jeep és a Marathon ugyanis közös, az egykori szövetséges erők előtt is tisztelgő karórát mutatott be a napokban.

A General Purpose (GP) Officer’s Series két karórát jelöl. A 41 mm-es (ez nagyon nem korabeli, sokkal modernebb méretű), csökkentett fényvisszaverést biztosító acéltokokba kézi felhúzású mechanikus vagy kvarcszerkezet kerülhet, előbbi egy svájci Sellita, utóbbi egy szintén onnan származó ETA.

Kattints a képre, galéria nyílik!

Terepjáró órákat dob piacra a Jeep 2

A közös pontokon túl ugyanakkor jelentős eltérés a stílus és az ár. A 300 méteres vízállóságot hirdető, gumiszíjas, búvárórás lünettával kínált, tríciumos, azaz (biztonságos) radioaktvitású, évtizedeken keresztül világó „fiolákkal” szerelt Jeep-óra a szerkezettől függően 1200 vagy 1500 dollár (432 vagy 540 ezer Ft – előbbi a kvarc, utóbbi a mechanikus), míg a sokkal visszafogottabb, klasszikus táborióra-jegyeket (field watch) mutató, antikolt rádiumos jellegű, „megsárgult” jelzőket kínáló modell bőrszíjat kap, ára pedig 500 vagy 650 dollár (180 vagy 235 ezer Ft) a szerkezettől függően.