A Mattel a világ egyik legjelentősebb játékgyártója, többek között hozzájuk tartozik az UNO, a Barbie, a Fisher Price termékcsalád, a Thomas, a Bob, a mester, a Matchbox és a Hot Wheels márka is.

Multinacionális, globális szereplőként természetesen a társadalmi szerepvállalást sem kerülheti el a cég, éppen ezért az amerikai Autista Önérvényesítő Hálózattal (ASAN) együttműködésben megalkották a Hot Wheels „Flippin Fast” (szójáték, a rohadt/kurva gyors szalonképesebb változata, kb. pörgősen gyors) kisautót, amely nyitottabb szórakozást és megnyugtató játékélményt nyújt az autizmussal élő gyerekek számára.

A néhány évvel ezelőtt globális népszerűséget elérő fidget spinnerek (kézi pörgetős játékok) által inspirált modell különlegessége, hogy előre-hátra lehet forgatni, pörgetni, gurítani, fejjel lefelé is görgetni.

„Örömteli élmény, hogy a Mattel az autizmussal élő gyerekek igényeit is figyelembe vette ezzel az új kisautóval. A Flippin Fast esetében egyáltalán nincs rossz módja a játéknak. Bármilyen konfigurációban lehet használni. Élvezettel pörgethetik, forgathatják, guríthatják azokat a gyerekek, ahogy a kedvük tartja, fantáziájuk diktálja, és nem utolsósorban ez a játék a maga keretein belül hozzájárul az önkifejezésük erősítéséthez is” – mondta Zoe Gross, az ASAN érdekvédelmi igazgatója.

Minden irányba pörög ez a versenyautó 2

Kép: Mattel

Az ASAN elismerése azt jelzi, hogy a játék az autizmus spektrumzavarral élők egyedi játékigényeinek is megfelel, de természetesen a Flippin Fast kisautót hároméves kortól minden más gyermek is használhatja.

Tegyük hozzá gyorsan, hogy az autizmussal élők nem kis része nem „értelmi fogyatékos” a szó hétköznapi értelmében, az ún. spektrum jelentős részén elhelyezhető gyerekek – és persze felnőttek – nem igénylik a mindenfelé forgó játékokat, sokszor „csak” a személyes/társas kapcsolatok terén, valamint a saját tapasztalataik, érzéseik, a verbális és nem verbális kommunikáció értelmezése és használata terén küzdenek különböző fokú nehézségekkel – miközben más területeken akár remekelnek –, ami persze eleve komoly kihívás.

Az autizmus szélesebb körben az 1990-es években vált elismert mentális rendellenséggé, mely az emberek mintegy 1, más becslések szerint – a meghatározás, diagnózis folyamatosan bővül – akár 5%-át érintheti ilyen-olyan mértékben.