Nincs kormos dízelfüst, sem szénnel etetett gőzmozdony, de még áram sem kell ahhoz a japán kisvasúthoz, amelyet éttermi maradékkal „fűtenek”.

A Japánban tradicionális, később az egész világot meghódító ramen levesének és egyéb ételek elkészítéséhez használt, maradék olajjal működtetnek egy erdei kisvasutat Kjúsú szigetén, amely Japán harmadik legnagyobb szigete. A sziget hegyvidékes domborzatú, és itt található az ország legaktívabb tűzhányója, az Aszo-hegy.

Az éttermektől begyűjtött „fáradtolajat” először finomítják, így a színe teljesen megváltozik ahhoz képest, amelyben főztek, de a helyiek szerint az illatán még mindig érezni a benne készült ételeket.

Éttermi maradék hajtja a japán „városnéző” vonatot 1

Az újrahasznosított, 90 százalékban repce- és szójaolaj, 10 százalékban a ramen leves főzéséhez használt olaj, nem olcsóbb, mint a kisvasúthoz korábban használt dízelüzemanyag, de az előállítási folyamat tisztább – legalábbis ezt írja a South China Morning Post.

Eredetileg egy szállítmányozó cég ötlete volt a főző- és sütőolajok újrahasznosítása. A társaság 2021 óta durván 200 kamiont üzemeltet így Kjúsú szigetén.

Éttermi maradék hajtja a japán „városnéző” vonatot 2

A kisvonat egyébként félóránként indul, és bejárja Takachiho városának vidékét. Egyetlen hátránya azért van ennek a tüzelőanyagnak, mégpedig az, hogy a 60 személyes vonaton sűrűbben kell szűrőket cserélni, mintha hétköznapi üzemanyaggal működne.