A sör a világ legnépszerűbb alkoholos itala, és általában véve a harmadik legtöbbet fogyasztott folyadék a víz és a tea után. Ereje óriási, melyet nem csak akkor érzünk meg, ha túl sokat iszunk belőle és erre fejfájás emlékeztet másnap: számos találmányt és felfedezést köszönhetünk neki, melyek nélkül mai életünk szinte ellehetetlenülne.

Hűtőgép

A hűtőszekrények feltalálásához egy sörös probléma vezetett: az italt csak a hideg hónapokban lehetett főzni, ugyanis az élesztő nem viseli jól a meleget, a nyári hőségben készíteni próbált sörök egytől egyig rossz ízűek lettek. Egy müncheni sörfőzde egyik dolgozója, Carl von Linde azonban rájött arra, hogy némi áram és gázok megfelelő alkalmazásával hogyan lehet hűteni a dolgokat. Az 1880-as években el is kezdtek terjedni a hűtők, így nemcsak nyáron lehetett sört főzni, de teljes táplálkozásunkra jó hatással volt, ugyanis az ételek tovább elálltak, és elállnak napjainkban is.

5 felfedezés, amit a sörnek köszönhetünk 1

Pasztőrözés

Az eljárást, melyet Louis Pasteur fejlesztett ki, manapság mindenki a tejjel köti össze, de a gyors felmelegítési és lehűtési ciklust a sörök tartósítására találták ki eredetileg, miután francia főzdék arra panaszkodtak, hogy hamar megsavanyodik portékájuk. A kémikus később arra is rájött, hogy mindezt baktériumok okozzák, így elévülhetetlen érdemeket szerzett az orvostudományban is.

Szén-dioxid

Ma már mind tudjuk, hogy a sörben található levegő szén-dioxid, de volt idő, amikor azt gondolta az emberiség, hogy a levegő csak levegő, egyetlen anyag. Joseph Priestley filozófusnak azonban feltűnt, hogy a szomszédjában lévő sörfőzdében a fermentálás során a gázbuborékok leestek a földre. Ennek egy magyarázata lehetett: az a levegő nehezebb, mint a többi. Kutatott, és később ő is elő tudta már kémiai úton állítani a szén-dioxidot, emellett pedig másik hat gáz létezését írta le, köztük a nevetőgázét.

Amerika

Szó szerinti felfedezésként is értelmezhetjük a cikk elején írt felfedezés szót, sör nélkül ugyanis nem úgy alakult volna a felfedezések kora, ahogy. A hosszas hajóutak kapcsán az emberek fejében legtöbbször a rum él, miszerint ezt vitték magukkal italként a kalandorok. Ez azonban ebben a formában nem igaz: elsődleges italforrásuk a sör volt, ugyanis ez hordókban hosszú ideig is elállt.

5 felfedezés, amit a sörnek köszönhetünk 2

Palackozás

Az üvegpalackok nem közvetlenül köthetőek a sörhöz, de amikor sört is elkezdtek ilyen kiszerelésben kínálni, akkor vett nagy fordulatot az üveggyártó iparág. Reagálva a megnövekedett igényekre, két vállalkozó összefogott, és az 1930-as években létrehoztak egy olyan gépet, mely percenként 12 üveg sört palackozott. Mai szemmel ez egészen kevésnek hangzik, de a jelentőségét jól mutatja, hogy innen indulva a közösen alapított cég mai jogutódja készíti a bolygó minden második üvegpalackját.