Whiskyt készíteni relatíve egyszerű folyamat: gabonát kell erjeszteni, majd jön a lepárlás, és végül az érlelés. Utóbbi lépés az, mely során az alapanyagból átlagos, jó, vagy nagyon jó ital készül. A végeredmény nagyban függ a körülményektől, például milyen hordóban vagy milyen hőmérsékleten zajlik az érés.

Egy díjnyertes főzde, az észak-karolinai központú Mystic az érlelés kapcsán olyan messzire megy, mint még soha senki, és átlépik a Föld határait. Teszik mindezt olyan űrutazással foglalkozó cégek segítségével, mint a SpaceX, akikre rábíznak öt hordó bourbont, melyek egy évig alacsony, bolygó körüli pályán keringenek majd.

Földön kívül fognak whiskyt készíteni 1

A végeredmény, mely a Mystic Galactic nevet viseli majd, abszolút exkluzív italnak nevezhető: csak 1000 palack készül belőle, önmagában pedig nem is lehet megvásárolni. Hivatalosan ugyanis a whisky ajándékba jár egy NFT, vagyis egy blockláncban tárolt, birtoklási igazolással rendelkező digitális tartalom mellé. A csomag része még egy táska, mely a fenti képen is látható, egy speciális palacknyitó, két pohár, illetve egy darab fa abból a hordóból, melyben az italt érlelték az űrben.