Alig akad olyan ember a mai modern világban, aki rövidebb vagy hosszabb ideig ne érezte volna már „stresszesnek” az életét. A stressz gyakorlatilag a 21. század egyik népbetegsége, amely hosszú távon egészségkárosodást, valamint a szervezet ellenálló képességének gyengülését eredményezheti.

Maga a stressz szó egy orvosi szakkifejezés, amely az emberi szervezetnek az őt ért ingerekre adott nem specifikus válaszát jelenti. Ilyen nem specifikus válasz a folyamatos feszültség vagy a tartós idegesség is, és manapság leginkább erre asszociálunk, amikor elhangzik a „stressz” szó.

Korábban már összeszedtük, hogy a stressz negatív hatással van autóvezetői képességeinkre, de akkor elsősorban azzal foglalkoztunk, hogy a meglévő gondok hogyan és milyen módon befolyásolják az autóban töltött időt. Fontos azonban a felismerés folyamata is: üljünk úgy volán mögé, hogy tudjuk, nem vagyunk stresszesek, illetve ne vezessünk, ha ennek ellenkezője áll fenn.

A stressznek szerteágazó mentális és testi tünetei lehetnek, melyeket egy kis odafigyeléssel maguk az érintettek is észrevehetnek. A mentális tünetek közé tartozik többek között a koncentrációs képesség romlása, a memóriazavarok, a negatív gondolkodás, az érzelmi instabilitás. A testi panaszok közül is álljon itt néhány, a teljesség igénye nélkül: alvási nehézségek, gyakori fejfájás, magas vérnyomás, emésztőrendszeri panaszok.

Ne ülj a volán mögé, ha így érzed magad! 2

Természetesen nem kell arra gondolni, hogy akik „stresszelnek”, azoknál ezek a tünetek mind egyszerre jelentkeznek. Elég, ha csak egy-két panasz van jelen a fentebb felsoroltak közül egy volán mögé ülőnél, mivel a vezetés egy komplex, komoly és folyamatos összpontosítást igénylő művelet, így elég egy kis zavar is ahhoz, hogy bekövetkezzen a baj. Maradjunk például csak a stressz miatti fejfájásnál: az érzés kínzó, és általában képtelenek vagyunk mást csinálni, amíg el nem múlik a probléma. Így máris képbe kerül a koncentráció kérdése is, ami alapvető fontosságú a vezetésnél.

Ugyanez elmondható az alvászavarokról, hiszen egy kialvatlan, fáradt sofőr közel sem tud úgy koncentrálni és a kialakult közlekedési helyzetekre reagálni, mintha kipihente volna magát, nem beszélve arról, hogy esetleg el is aludhat vezetés közben – elég csak az ilyen körülmények között bekövetkező balesetekre gondolni.

Ne ülj a volán mögé, ha így érzed magad! 3

Ez is egy módszer, de ezt nem ajánljuk senkinek

Logikus megoldás lenne, ha száműzhetnénk az életünkből a stresszt. Ám az ilyesmit könnyebb mondani, mint megtenni! Már a felismerés, azaz a panaszok stresszhez kötése sem egyszerű feladat, pedig ennek kellene lennie gyakorlatilag a nulladik lépésnek, és ezt követően lehetne foglalkozni a stressz kezelésével, melyet csökkenteni, illetve megszüntetni nem mindig egyszerű, de a pszichológiának és az orvostudománynak számos válasza van erre. Alapvetően persze a stressz forrását kell megszüntetnünk, amelyre különböző technikák léteznek. Ezen segíthet például a sport, ahol levezethetjük a felesleges rossz energiákat, a problémák ki- és megbeszélése, valamint a pihenés, a relaxáció is.

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, éjjel pedig altat. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. Már nagyobb, 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

Ne ülj a volán mögé, ha így érzed magad! 4

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!