A tavalyi év egyik legmeglepőbb híre volt, hogy kivonul Európából a Mitsubishi Motors. Mostani hírünk azonban nem autókról, hanem valami egészen másról szól.

A vállalatcsoport élelmiszeripari ágazata ugyanis szándéknyilatkozatot írt alá az izraeli Aleph Farms biofarmmal, hogy az utóbbi által termelt hústermékeket Japánba importálják.

A kulcsszó a termelés: az Aleph Farms ugyanis ahelyett, hogy állatokat tenyésztene, nevelgetne, majd levágna, laboratóriumban növeszti a hússejteket, így az állatvédők és a környezetvédők számára egyaránt elfogadható alternatívát kínálva a húsevésre.

Az egész folyamat persze nem ilyen egyszerű, hiszen a hús összetett szerkezet, amelynek a megfelelő állaggal, illattal, színnel és ízzel kell rendelkeznie ahhoz, hogy ne csak tápanyagként, de étkezési élményként is elfogadható legyen.

A technológia jelen állása szerint az Aleph Farms három hét alatt képes néhány sejtből előállítani egy sztéket, ahhoz viszont, hogy ezt kereskedelmi léptékben végezzék, komoly gyártásszervezetési és logisztikai kompetenciára van szükség – ezt hozza a bizniszbe a Mitsubishi Food.