Az 1800-as évek végén tartották Párizsban az első belépőjegyes filmvetítést, és nem kellett sok időnek eltelnie, hogy a gépjárművek is szerves részét képezzék a mozi világának. Az azóta eltelt közel 130 évben pedig volt bőven olyan alkotás, amit soha nem feledünk, de olyanok is, amelytől kirázza a nézőt a hideg, annyira ciki.

Na most az utóbbi kategóriából szemezgetünk, hogy te is kicsit kellemetlenül érezd magad.

10. Fantomas

Az utóbbi félszáz év egyik meghatározó filmes hülyesége a repülő autó (és nem csak a filmeké). A 60-as évek közepének kultikus francia krimijében a címszereplő Fantomas csodaszép Citroen DS-éből legalább szárnyak bújtak ki oldalra, abból újabb szárnyak, hátul pedig előbukkant valami hajtóműféleség.

 

9. Knight Rider

Imádtuk, tényleg, gyerekkorunk meghatározó sorozata, de valljuk be őszintén, voltak benne olyan jelenetek, amik már akkor is nagyon cikinek számítottak, nemhogy mai fejjel. Például amikor később vágták el a jelenetet az ugratásoknál, mint kellett volna, és látszik, ahogy KITT úgy törik, mint a ropi. De mutatjuk: 

 

8. Dr. No

Az autót vezető főhős jobbra-balra mozgatja a kormányt egyenes haladás közben, igazi klasszikus a mögé vetített háttér, köves úton is veszettül csikorognak a gumik, és a gonoszok autója természetesen felrobban a szakadékban. Még mielőtt leérne, és persze az utastér robban be.

 

7. Blues Brothers 2000

A sokak által ismert jelenetben 105 autót törtek össze. Oké, hogy ez egy geg, de kicsit túltolták a készítők. Erre még talán Luc Besson sem bólintott volna rá.

 

6. Bollywoodi rémálom

Az indiai filmgyártás igazi mozis pöcegödör, amelyből ilyeneket lehet kihalászni.

 

5.- Halálfutam (2008)

Talán már Jason Statham is megbánta ezt a filmet, pláne abban a tekintetben, hogy akkor volt a brit színész pályája csúcsán. Olyan filmekben szerepelt akkoriban, mint a Banki meló vagy A szállító, amelyek igazán remek alkotások. Aztán jött a Halálfutam…

 

4.- Singham

A Cobra 11 ehhez az indiai sorozathoz képest kezdő óvodás, aki játkautókkal bohóckodik a homokozóban.

 

3.- Overdrive

Aki látta, az tudja, hogy az egész film egy hatalmas cringe-felhő. Aki pedig nem látta…az maradjon is így.

 

2.- Need For Speed

Az utóbbi években a Need for Speed játékok sincsenek az autós játékok csúcsán, és a 2014-es Need for Speed-film sem váltotta meg a világot, ami enyhe kifejezés. Béna, súlytalan karakterek, még bénább sztori (videójátékban talán elmegy, de már ott is gyenge) és a színészi játék sem volt toppon. Viszont voltak szép autók…

 

1.- Halálos iramban bármelyik része, de főleg a Tokyo Drift

Nem tagadom, nekem nincs bajom a sorozattal, szerethető karakterek és pontosan elég bugyuta az egész franchise ahhoz, hogy két órára kikapcsolja az agyam és elvesszek a digitális effektek cunamijában, mindezt penge verdákkal körítve. Szóval kit zavar ez? Mi bajunk lehet? De a romantikus hegyi driftet soha nem bocsátom meg a Tokyo Driftnek.