Az alábbi felvételen azt láthatjuk, ahogy egy utasszállító pilótája landolás közben küzd az erős széllel, de végül sikerül letennie a gépet. A videót az Avioes Livres nevű TikTok-felhasználó töltötte fel, akinek a csatornája tele van hasonló klipekkel,

amelyek mindegyike egy videójátékból származik.

A kommentekből pedig az derül ki, hogy rengetegen azt hiszik, ez egy valódi landolás, holott a fákon, a vízen és a repülő mozgásán is egyértelműen látszik, hogy a virtuális térben történnek az események.

@avioeslivres94 777-200 / Aeroporto da Madeira como sempre complicado. (Simulação) #aviation #fly #avgeek #planelovers #plane #msfs2020 #flightsimulator #tiktik #viral #madeira ♬ som original - Avioes Livres

Egyébként a videón látható nehéz landolási körülmények a valóságban is előfordulnak, sőt neve is van a dolognak: szélnyírás.

Ez egy olyan időjárási fogalom, amit elsősorban a repülésben használnak. Leggyakrabban zivataroknál, illetve komolyabb viharoknál (leginkább a zivatarfelhők közelében) jelenik meg. Vízszintes szélnyírás esetén a szél iránya rendkívül gyorsan (akár másodpercről másodpercre) változik, miközben a nagy sebessége megmarad vagy kissé módosul. Tehát az egyik pillanatban még például 180°-ról 50 km/h sebességgel fúj a szél, de a másikban már 300°-ról 60 km/h sebességgel.

Függőleges szélnyírás esetén a lefelé áramló légtömeg sebességétől függően különböző irányokban és szögekben hagyja el a területet. Azok a légtömegek, melyek nem képesek elhagyni a területet, a felszínhez csapódnak, és átalakulnak vízszintesen mozgó légtömegekké. Itt a szél sebessége az, ami drasztikusan változik pillanatról pillanatra, míg az iránya a talajjal általában merőlegest zár be. Az érdekessége, hogy csak egy bizonyos helyen (mondhatni ponton) jelentkezik, így különösen nagy veszélyt jelent a repülőgépek számára.

 

A szembeszél lelassítja a repülőgépet és plusz felhajtóerőt termel, így a gép (a termelt erőtől függően) emelkedésbe kezd. Ezt a pilótáknak kompenzálniuk kell, hogy visszatérjenek az eredeti útvonalra. Azonban a hirtelen jelentkező hátszél miatt a felhajtóerő jelentősen lecsökken, így a légmozgás a földhöz vághatja a repülőgépet. Ilyen esetben általában a repülésirányítás nem engedi leszállni a gépet és sok esetben átstartolás és a kitérő reptér a megoldás.

Ültél már úgy repülőn, amely erős szélben landolt?
Igen, nagyon rossz volt
20% (54)
Igen, élveztem
16% (44)
Nem, de egyszer kipróbálnám
20% (56)
Nem, de nem is akarok
44% (121)