A Rimac apró horvát garázscégként indult, látványosan driftelő, gyorsuló elektromos E30-as BMW-t építve turnézott az alapító Mate Rimac 2012-ben. Üstökösként törve előre szerezték sorban a befektetőket, bővültek, és megalkották az egyik leggyorsabb hiperautót, a Rimac Neverát. 

2023-ban egy nap alatt 23 teljesítményrekordot döntött meg a négy villanymotorral szerelt, 1900 lóerős Nevera, aminek végsebessége eléri a 412 km/órát. Gyorsulása két másodperc alatti érték, 1,81 másodperc, de voltak mérések, ahol ennél is jobbat teljesített.

A gazdagok sem gerjednek az elektromos hiperautóra 1

Mindössze 150 darabot gyártanak belőle, ára pedig 900 millió forint körül mozog. Ideális darab a milliárdosok gyűjteményébe, az ilyen szériákat a Ferraritól azonnal elkapkodják. A Rimac azonban úgy tűnik, küzd az eladásokkal. 

A Financial Times rendezvényén az alapító, tulajdonos, és immár Bugatti-vezérigazgató Mate Rimac elmondta, hogy a piaci változás nekik is nehéz időket hozott. A Neverát még akkor kezdték el fejleszteni, amikor a „villanyautó menő volt”.

A gazdagok sem gerjednek az elektromos hiperautóra 2

Napjainkban viszont a villanyautók már ott vannak Európa, sőt a világ útjain, és nem jelentenek különlegességet, teljesen átlagossá váltak, ráadásul a teljesítményt is elinflálták, 4-500 lóerőt szinte bármelyik gyártótól megkapunk. 

A komoly vagyonnal rendelkezők pedig nem akarnak „átlagos” autót, és vágynak egy bonyolult, különleges gép nyújtotta élményre. Ezért gyűjtenek bakelitlemezeket és viselnek klasszikus, analóg karórát, valamint szeretnének hörögve üvöltő V12-es motort a sportkupéjukba. Egy Apple Watch már mindent tud, amit csak egy karra szíjazható eszköz tudhat, mégis a Rolexért fizetnek 60-70 millió forintot. Legalábbis Mate Rimac ezzel magyarázta, hogy nincs igény a termékükre, amiből eddig ötven darabot sikerült eladni.

Mate Rimac pedig nem is számít már változásra ebben a szegmensben, szerinte az elektromos hiperautók nem fogják elhódítani az egzotikus, belső égésű motorral szerelt különlegességek helyét a vevők szívében. Nem véletlen, hogy a szintén irányítása alatt álló Bugattinál a Chiron utódja nem elektromos lesz, hanem egy igazi múltidéző, V16-os benzinmotorral szerelt gép. A Rimac ettől függetlenül nem fog eltűnni, csak háttérbe vonul, idén áprilisban a BMW-vel írtak alá szerződést az akkumulátortechnológia beszállításáról.