Van egy jó és egy rossz hírünk, kezdjük a rosszal: aki az alábbi hat pontnak nem felel meg, annak nem való az autóvezetés, és ne csodálkozzon, ha balesetveszélyes helyzetekbe keveredik. A jó hír viszont, hogy ezek a hiányosságok önvizsgálattal is azonosíthatók, és gyakorlással, tanulással, továbbképzéssel, odafigyeléssel javítható a helyzet. 

Tartsd az irányt

Az autót az út vonalvezetésének, a sávkiosztásnak, a tereléseknek vagy a kanyar ívének megfelelően irányban kell tartani. Ez a vezetés egyik alapja, szóval ha ez nem megy, akkor jobb, ha magadba szállsz, vagy veszel néhány órát egy oktatótól. Nem szégyen az…

Manőverezés

Ismerni kell az adott autó fordulási jellemzőit, ennek megfelelően kell felmérni a jármű helyszükségletét, legyen az kikerülés, utcába való bekanyarodás, parkolás vagy tolatás.

Biztos kezelés

A KRESZ által meghatározott, legnagyobb megengedett sebességgel is tudni kell biztonságosan vezetni az autót. Aki 50, 90 vagy 130 km/órás tempónál fél a volán mögött, az nagyon gyorsan felejtse el a vezetést, mert az indokolatlanul lassú közlekedés legalább annyira balesetveszélyes, mint a gyorshajtás.

Járműismeret

Ismerni kell a saját és autónk képességeit, a fékutat, a gyorsulást, és tudni kell más járművek sebességének felmérését. Ha ez nincs meg, hogy kanyarodik ki valaki egy főútra, vagy miképp vált sávot? Hogy az előzésről ne is beszéljünk…

Szabályismeret

A KRESZ-szabályok adnak keretet a közlekedésnek. A KRESZ-t ismerve lehet „olvasni” a többi jármű mozgását, hogy várhatóan ki mit fog tenni az adott szituációban. Szabályismeret nélkül csak kamikaze bevetés az autózás. A szabályok segítségével ismerheti fel a sofőr azt is, ha valaki a környezetében szabályt szeg, ami például balesetet teremthet, amire a szabályismerő sofőr fel tud készülni.

Egészségügyi alkalmasság

Jó látás, jó hallás, a jármű fizikai kezelőszerveinek a működtetésére való képesség, megfelelő reflexek. Egyedi elbírálású egészségügyi alkalmasság esetén a korlátozások betartása. Múló betegség esetén a képességcsökkenések tudomásulvétele, és annak megfelelően a vezetés elhagyása a gyógyulásig.

Neked megy ez a hat dolog?
Igen, semmi gond
82% (5665)
Hááát, vannak hiányosságok
6% (439)
Nem, de akkor is vezetek, menni kell
2% (158)
Nem látok rendesen, nem tudtam elolvasni csak a címet, de rendszeresen vezetek
10% (684)