A videojátékozás, és konkrétan az autóversenyzős játékok népszerűsége folyamatosan nő, az otthoni versenyzőket pedig számtalan cég szolgálja ki különféle, a játékélményt növelő eszközökkel.

A skála hatalmas, a néhány tízezer forintból beszerezhető játékkormánytól, -pedáloktól kezdve a rezgő, mondhatni masszírozó pilótaüléseken keresztül a kisebb motorsportcsapatoknál profik gyakorlására is alkalmas építésekig – cikkünk tárgya az utóbbiak közé tartozik.

A kaliforniai CXC Simulations céget egy félprofi autóversenyző, Chris Considine alapította még 2007-ben, a vállalat pedig komoly szereplő lett ezen a területen, versenycsapatok is tőlük szerzik be a gyakorlóeszközeiket.

Ez a konkrét darab a Motion Pro II névre hallgat, okkal: a GT versenyülést minden irányból aktuátorok veszik körbe, a CXC állítása szerint ez a világ első otthoni használatra alkalmas, minden irányban mozgó szimulátora.

Kattints a képre, galéria nyílik!

Új sportkocsinál is drágább ez az autós szimulátor 2

A pilóta előtt három monitorból álló, összesen 55 hüvelykes képátlójú OLED kijelző jeleníti meg a pályát, a környezetet, a hanghatásról az egyebek mellett 8″-es mélynyomót tartalmazó Dolby hangrendszer, az irányításról a CXC saját gyártású versenykormánya gondoskodik.

A zökkenőmentes játékot Intel Core i9-es processzorral, Asus ROG Strix 4090-es videokártya biztosítja – a számítógépre gyárilag telepítették az Asseto Corsát, az iRacinget és a Formula 1 2023-at.

Az eredetileg iparági expóra, műszaki demóként készült egységet nemrégiben a Bring A Trailer oldalán árvereztette el a CXC, a nyertes licit 60 250 dollár (21,6 millió Ft) volt – ennek 20 százalékát egyébként jótékony célra ajánlotta fel a cég.

Borsos ár, hiszen ennyiből már lazán vehetünk egy vadonatúj Mazda MX-5-öst, de ahhoz sem kell sokat hozzátennünk, hogy mondjuk egy új Alpine A110-zel hajtsunk ki a szalonból…