Ejtették a vádakat egy belga férfival szemben, aki ittas vezetés miatt került bíróság elé. A 40 éves vádlottnak ugyanis sikerült bebizonyítania, hogy egy ritka betegségben, önsörfőző-szindrómában (ABS) szenved, aminek hatására alkoholt termel a szervezete – írja a Science Alert.

Az ügyvédje azt nyilatkozta az ügyről az AFP-nek, hogy a tudósok szerint világszerte sokkal kisebb jelentőséget tulajdonítanak az anyagcsere-betegségnek, mint kellene: mostanáig mindössze 20 betegnél diagnosztizálták a kórt. Miután a középkorú férfi esetében három orvosi vizsgálat is alátámasztotta a tényét, úgy döntött a bíróság, hogy „a törvény által előre nem látható tényezőkre” tekintettel felmentik őt a vád alól.

Jól mutatja az ügy bonyolultságát, hogy már két éve húzódott, a rendőrök ugyanis még 2022 áprilisában állították meg a férfit. Az alkoholszonda 0,91 mg/l-es értéket jelzett, egy hónappal később 0,71 mg/l-nyi alkoholt mutattak ki a szervezetében. Mindkét érték meghaladja a Belgiumban engedélyezett maximális, 0,22 mg/l-es értéket, ami 0,5 gramm/liternyi véralkoholszintnek felel meg.

Az akkor még nem ismert betegsége miatt már korábban is bajba került a férfi: 2019-ben annak ellenére megbírságolták és elvették a jogosítványát, hogy határozottan állította, hogy nem ivott alkoholt, mielőtt autóba ült.

A férfi ügyvédje szerint már a bíróság hivatalos értesítésére várnak, miután egy hónap állt az ügyészség rendelkezésére ahhoz, hogy fellebbezést nyújtsanak be a felmentés ellen. A jogtalanul ittas vezetéssel vádolt sofőr szénhidrátcsökkentett étrendet követ, hogy minél kevesebb alkoholt termeljen a gyomra – igaz, az egyik első tárgyalás során még azt javasolták neki, hogy fogyasszon kevesebb alkoholt.