Miközben továbbra is számos sebből vérzik, érezhetően fogytán van a türelem az önvezető technológiával szemben – sőt, Kanada egyik legnagyobb tartományában, British Columbiában már el is fogyott, ahol április 5-i hatállyal betiltották a 3-as, 4-es, valamint 5-ös szintű önvezető technológiával szerelt járművek használatát, írja a Motor1.com.

Azokkal szemben, akik megszegik a nemrégiben életbe lépett törvényt, 2000 kanadai dollárig terjedő pénzbüntetés szabható ki – ami a mostani árfolyam szerint nagyjából 530 ezer forintnak felel meg –, továbbá akár féléves szabadságvesztésre ítélhetik. Nem zárható ki, hogy idővel, ahogy fejlődik a technológia, változik az önvezető autók pillanatnyilag nem túl rózsás megítélése, és ezzel együtt enyhítenek a szigoron.

A döntéshozók „új, kialakulófélben lévő technológiaként” tekintenek az önvezetésre, ami amellett, hogy további tesztekre és fejlesztésekre szorul, a jogi környezetüket is rendezni kell, mielőtt a hétköznapok részévé válik. „Az új szabályok mellett az emberek jobban biztonságban érezhetik magukat az utakon, miközben ösztönözzük az aktív közlekedést” – nyilatkozta Rob Fleming közlekedésért és infrastruktúráért felelős miniszter. „Ez egy új lépés szabályaink modernizálásában, hogy lépést tudjunk tartani az új technológiákkal, melyek megváltoztatják az emberek közlekedését.”

Annak kapcsán nem fogalmaz világosan a jogszabály, hogy az csak a tartomány lakosaira vonatkozik-e, vagy minden autósra, az erre irányuló kérdésére még nem kapott választ az illetékesektől a portál. Mindazonáltal sok autót még nem érint a korlátozás, mivel csak a Mercedes-Benz S-osztály, valamint az EQS képes 3-as szintű önvezetésre. Az alacsonyabb besorolású önvezető funkciókkal rendelkező autókra nem vonatkozik, így az Autopilottal és FSD-vel felszerelt Teslák tulajdonosai is hátradőlhetnek.