Rekordot döntött a minden korábbinál nagyobb létszámmal, több mint 160 tiszttel dolgozó bécsi kerékpáros rendőrség, mely a tavalyi év során 9550 esetben bírságolt meg szabálytalanul közlekedő kerékpárosokat. Ez új rekord az egység 17 éves fennállása alatt – írja a Heute.at.

A legtöbbször, csaknem 2000 alkalommal a közlekedési lámpák figyelmen kívül hagyása miatt büntettek Ausztria fővárosában, de a gyakori kihágások között szerepel a kerékpározás közbeni telefonálás és a nem megfelelően felszerelt kerékpár használata is.

Magyarországon is szükség lenne arra, hogy szigorúan büntessék a szabálytalan kerékpárosokat?
Igen.
91% (604)
Nem.
9% (61)

Tovább bővülhet a rendőrségi állomány

A folyamatosan bővülő kerékpáros rendőrségnél továbbra is várják az új jelentkezőket. Bárkiből azonban nem lehet kerékpáros rendőr, kezdve azzal, hogy az illetőnek megfelelő erőnlétben kell lennie, amit a felvételkor, azt követően pedig évente ellenőriznek.

Akik felvételt nyernek, egyhetes képzés vár rájuk, melynek során nemcsak leendő munkaeszközükkel ismerkednek meg, de azt is elsajátítják, hogyan kell másképpen tekerniük, mint a hétköznapokban, például a kanyarokban. Kerékpáros rendőrként a fel- és lelépcsőzéssel is meg kell birkózniuk, csakúgy, mint a járdaszegélyekkel.