Már csak hetek kérdése, hogy egy újabb emlékezetes rivalizálás jelenjen meg a filmvásznakon az autóversenyzés világából, miután az utóbbi években többek között Niki Lauda és James Hunt az 1976-os Forma-1-es világbajnoki címért folytatott párharcát, valamint a Ferrari és a Ford 1966-os Le Mans-i versenyfutását is megfilmesítették.

A Race for Glory: Audi vs. Lancia című film a rali-világbajnokság (WRC) B csoportos hőskorába kalauzolja vissza a rajongókat, ugyanis az 1983-as szezont dolgozták fel, amit az Audi és a Lancia viaskodása kísért végig. Bár az egyéni bajnokságot az audis Hannu Mikkola nyerte, a két gyártó közül a Lancia került ki győztesként, miközben olyan legendákról szólt még az idény, mint Markku Alen, Stig Blomqvist, Michele Mouton, Walter Röhrl, valamint Ari Vatanen.

Az eddigi információk alapján azonban a sportthriller inkább a két márka csapatmenedzsereit helyezi előtérbe: a Lanciát irányító Cesare Fioriót Riccardo Scamarcio, az Audi vezérét, Roland Gumpertet pedig Daniel Brühl alakítja. Scamarcióhoz olyan filmek köthetők, mint a John Wick 2, a Csőre töltve és a Rómának szeretettel, míg Brühl – aki például az Amerika Kapitány: Polgárháború és a Becstelen brigantykban is szerepelt – Niki Lauda „bőrébe” bújt a Rush – Hajsza a győzelemért című filmben.

A két márka egymásnak feszülése mellett a B csoportot a WRC egyik legizgalmasabb, egyben legveszélyesebb érájának is tartják a mai napig, melyben a turbófeltöltés és az összkerékhajtás hozott korszakos technológiai áttörést.

A film előzetese itt tekinthető meg:

Nem tudni, hogy Magyarországon is bemutatják-e a produkciót, de a rali szerelmesei máris a fejükbe véshetik 2024. január 5-ét a hivatalos filmpremier időpontjaként.