„Elképesztő” kitartásáért részesítették dicséretben azt a brit tanulóvezetőt, aki – 59 bukás után – hatvanadik alkalommal teljesítette sikeresen az elméleti vizsgát, amiről a BBC számolt be.

A meg nem nevezett leendő sofőr 1380 fontot, mostani árfolyamon átszámítva 610 ezer forintot, valamint körülbelül 60 órát áldozott arra, hogy átmenjen a KRESZ-vizsgán.

Teljesítményét rekordként tartják számon, de nem ő az első és egyetlen az Egyesült Királyságban, aki csak hosszas készülés árán járt sikerrel: egy Tunbridge Wells-i tanuló 53-szor, egy guildfordi 55-ször, míg egy hulli diák 57 alkalommal bukott meg.

Camilla Benitz, az AA Driving School ügyvezető igazgatója megjegyezte, „az ismétlés a siker kulcsa”, ugyanakkor elismerte, a jogosítványra vágyóknak valóban egy kemény teszttel kell megbirkózniuk. „Elég könnyű alábecsülni az elméleti vizsgát” – nyilatkozta Benitz. Az autósiskola a vizsgázók felkészülését egy alkalmazással is segíti.

A nagyjából egyórás elméleti vizsgán a tanulóvezetőknek 50 feleletválasztós kérdésre kell választ adniuk, amik a KRESZ-re és a vezetési készségekre vonatkozó ismereteket mérik fel. Ahhoz, hogy átmenjenek, legalább 43 kérdést kell helyesen megoldaniuk. Ezt követi a veszélyérzékelési teszt, mely 14 vezetési szituációt bemutató videóklipet tartalmaz. Egy vizsgapróbálkozás 23 fontba, azaz nagyjából 10 ezer forintba kerül.

A brit közlekedési minisztérium adatai szerint a 2007-2008-as gazdasági évhez képest lényegesen visszaesett a sikeresen letett elméleti vizsgák aránya, 65-ről 44 százalékra. 2012-ben egy 28 éves férfi 92-szer bukott meg a KRESZ-vizsgán – írja a portál.