A Mad Max-filmek nem véletlenül emelkedtek legendás státuszba. A George Miller által jegyzett eredeti alkotás 1979-ben a nyers, komor jövőképével, a Mel Gibson által megformált magányos bosszúálló karakterrel, a forgatáson elkövetett eszement kaszkadőrjelenetekkel emelkedett ki a korabeli kínálatból.

Minimális költségvetéssel készült Ausztráliában, 350-400 ezer ausztrál dollárból hozták össze, amit már hazai mozikban akkor erősen behozott, 5 millió felett kaszáltak, globálisan pedig Guinness-rekord lett a film, az egyik legnagyobb nyereséget hozta a mozik történetében, összesen 100 millió dollárt termelt. 

Ezt az örökséget vitte tovább a második rész, 1981-ben, majd kissé megfáradva jött a trilógia zárása, a Mad Max 3. –  Az igazság csarnokán innen és túl 1985-ben. 

Évtizedeket vártak a rajongók a folytatásra, ami hosszú előkészületek után nem okozott csalódást. A Mad Max – Fury Road már Mel Gibson nélkül készült, de ízig-vérig hozta azt a zsigerileg őrült univerzumot, amit a nyolcvanas években elhagytunk. Ebben közrejátszik a hitelesség, amit minimális számítógépes trükk és maximális valódi, felvett jelenettel ért el a rendező George Miller. Az autók ebben a filmben valóban robbantak és borultak, száguldottak a sivatagban, erről rengeteg, a forgatáson készült felvétel árulkodik. 

Sok pénzt hozott, így ez sem maradt folytatás nélkül. Az új rész viszont időben visszaugrik a múltba, a Mad Max mellett már a Fury Roadban főszereplővé váló Furiosa karakterének fiatal éveit mutatja be. A recept már megvan, ez csak jó lehet, igaz? A sztorinak nem kell bonyolultnak lennie, a Mad Max mindig a hangulatról, az erős jelenetekről szól, no meg az akcióról.

a videó a hirdetés után indul

Az új részben a fiatal Furiosát elrabolták a Zöld helyről, és a Dementus által vezetett motorosbanda kezébe kerül, mindez nagyjából 15-20 évvel játszódik az előző epizód előtt. Az előzetesben van bőven akció, a két húzónév Anya Taylor-Joy (Furiosa) és Chris Hemsworth (Dementus) látható, de valami mégsem áll össze. Míg az előző részben a hatalmas terek, a valódi díszletek adták meg a hangulatot, itt láthatóan szinte mindent zöld háttérrel, és utólag készített animációkkal oldottak meg. 

Ettől műanyag hatású az egész, mintha a GTA számítógépes játék új speciális kivitelét látnánk, de remélhetőleg ez még javulni fog a bemutatóig, és a végső alkotás méltó lesz a Mad Max-filmes univerzumához. A Furiosa az Egyesült Államokban május 24-én kerül a mozikba, a magyar premier dátuma még nincs meghirdetve.