Egy Smart Fortwót kaptak ki a cambridge-i forgalomból vasárnap reggel a brit rendőrök – írja a BBC. A hatóságok elmondása szerint – vélhetően egy baleset következtében – annyira ramaty állapotban volt az aprócska Smart, hogy a külső visszapillantó tükreit leszámítva gyakorlatilag mindennel probléma volt.

Teljesen természetellenes, félig lekonyulva találták az orrborítást, amit a tulajdonos ragasztószalaggal próbált a helyén tartani, de a jelek szerint nem sok sikerrel. Azért az egyenruhások feltették a költői kérdést a képhez fűzve: „Van valami tipp arra, miért állítottuk meg ezt az autót?” – írták az X-en (korábban: Twitteren).

Amilyen kicsi, annál több baj volt ezzel az autóval 1

Csak a baj volt a Smarttal, amire biztosítást sem kötöttek. (Fotó: BCH Road Policing Unit/X)

A rendőrök lefoglalták a hiányosságokban bővelkedő Fortwót, ami érvényes felelősségbiztosítással sem rendelkezett.

Még 1998-ban, a Mercedes-Benz égisze alatt jött létre a Smart, ami a kétüléses, pici városi autó képében rögtön megtalálta a célközönségét azok személyében, akik leginkább arra használták az autót, hogy városon belül eljussanak A-ból B-be, miközben a parkolóhely-vadászat is lényegesen egyszerűbb volt. A 2019 óta a Mercedes-Benz Group és a kínai Geely vegyesvállalataként működő márka azóta teljesen újraértelmezte a Smartot, mely a Fortwóból három generációt dobott piacra.

A rendőrségi fotó alapján egy második generációs, 2006 és 2014 között gyártott darabbal bánt el a sors.

Amilyen kicsi, annál több baj volt ezzel az autóval 2

Így néz ki a második generációs Smart Fortwo szebb napokon. (Fotó: Smart)

Az alig 2,7 méter hosszú és kevesebb mint 800 kilogrammos járgányt nem is szerelték 1,0 literesnél nagyobb motorral: összesen háromféle variációban, 0,8 literes turbódízel-, 1,0 literes benzines és 1,0 literes turbóbenzines hajtással érhető el. Mindegyik esetben ötgangos automatizált kézi váltóval párosították, de a dízelmotoros változat csak 54 lóerőre képes, igaz, a legerősebb benzines variáns teljesítménye sem haladja meg a 102 lóerőt.