A McLaren F1 drága gépezet. Az volt, amikor készült, a kilencvenes években, ma pedig még inkább az. Ma már 6-7 milliárdot is leszámolnak érte, ha egy aukció meglódul. Ezzel pedig nincs vége a kiadásoknak. Az első hiperautó, a 400 km/órát alulról karcoló végsebességgel hódító V12-es szörny fenntartása sem vékony pénztárcához mért kaland. A Motor1 írása szerint egy kavicsot kapott, repedt szélvédő cseréje 33 000 dollárba, vagyis 11,4 millió forintba fáj. 

Felpattant egy kavics, betörte a szélvédőt? 11 millió lesz a vége 1

Gyaníthatóan jelenleg két ember van a Földön, akit valóban érdekel ez a szám: az a két McLaren F1-tulajdonos, akiknek a szélvédője megrepedt a múlt hétvégi Velocity Invitational versenyen a kaliforniai Sonoma Raceway-en. A helyszínen készült, Instagramon közzétett videón az látható, hogy a két autó első szélvédőjén egyaránt jelentős repedések vannak:

Egy, a McLaren F1 világát ismerő forrás megerősítette a Motor1-nek, hogy az üveg ára 25 000 dollár (8,6 millió forint), plusz további 8000 dollár kell (2,7 millió forint) a beszerelési költségek fedezésére. Így a videón nagyjából 23 millió forintnyi kárt jelent ez a pár repedés. 

Pótolni az üveget nem annyira egyszerű feladat, ilyet nem gyárt a Pilkington, nincs webshop, ahonnan le lehetne akasztani egy Mclaren F1 szélvédőt.

Az ilyen javításokhoz, ha nagyon muszáj, a McLaren angliai központjából szerzik be a pótalkatrészt, ahol akad még pár darab raktáron. A forrás szerint a McLaren Special Operations tervezi, hogy új szélvédőket rendel meg az F1 számára, így a tulajdonosok nem maradnak hoppon, ha a jövőben elfogy a készlet.

McLaren F1

A McLaren F1 első prototípusai 1992-re lettek készen, az elképesztő aerodinamikájú, a típusjelzésnek megfelelően számos területen pár évvel korábbi Forma-1-es technológiákat alkalmazó, 1+2 üléses autóba a BMW-től származó V12-es, benzines szívómotor került.

Az alumíniumból, magnéziumból és kevlárból összerakott sportkupéban középre épített, 6,1 literes, benzines szívómotor termelt 618 lóerőt, ami elképesztő teljesítmény volt a nagyjából 1140 kilós járgány mozgatásához. 1998. március 31-én a Volkswagen ehra-lessieni tesztpályáján 391 km/órás csúcsot, két irányban 386,4 km/órás átlagot repesztett egy példány.

Igen, a McLaren törődik a tulajdonosokkal, és a rég eladott autókról is gondoskodnak: a gyár megkezdte az alumínium üzemanyagtartályok és kerekek gyártását az elöregedő magnéziumegységek helyett. Így nem kell aggódni annak, aki a jövőben  F1-est akar vásárolni, biztos lehet benne, hogy a gyári alkatrészellátás nem fog megszűnni.