Nincs még vége, de máris brutális évet könyvelhet el a Rimac, ami első autója, a Nevera eredményeinek köszönhető. Az 1900 lóerős modell 2023-as éve ugyanis nem igazán szólt másról, mint arról, hogy rekordot rekordra halmozott: volt, hogy mintegy kéttucatnyi rekordot döntött meg egyetlen nap alatt, és miután még ez sem bizonyult elegendőnek, egy Nürburgring-körrekorddal került fel a hab a tortára.

Legalábbis azt hittük eddig: néhány nappal ezelőtt ugyanis a Rimac a papenburgi tesztpályán tette tiszteletét Németországban, ahol sikerült még egy rekorddal bővíteni a Nevera portfólióját.

A napokban hátramenetben döntött rekordot a horvát márka elektromos szupersportkocsija, 275,74 km/órás sebességet elérve.

Videón az újabb világelsőséget érő teljesítmény:

a videó a hirdetés után indul

Ezzel a Rimac a korábbi világcsúcsot több mint 100 km/órás különbséggel adta át a múltnak, mindezt 22 év távlatában. Az előző rekord a Caterham 7-höz fűződött, mellyel Darren Manning írta be magát a Guinness Rekordok Könyvébe (GWR), aki még 2001-ben tolatott 165,08 km/órás sebességgel.

Tolatási rekordot állított fel az 1900 lóerős villanyautó 1

22 éves rekordot adott át a múltnak a Rimac Nevera.

Volt időszak, amikor akadtak olyan autók, amik majdnem olyan gyorsak voltak hátra-, mint előremenetben. Igaz, ehhez egészen az 1960-as, valamint 1970-es évekig kell visszamenni az időben, amikor az azóta szinte kizárólagosan teherautókra specializálódott DAF gyártott személyautókat is. Nos, a holland vállalat korabeli, fokozatmentes automata (CVT) váltókkal szerelt modelljei közt előfordultak olyanok, amik tolatva is akár 113 km/órás sebességre voltak képesek.

Meg kell hagyni, nagyságrendekben mérhető a differencia a közel 276 km/órához képest, azonban ugyanebben a korszakban hasonló értékkel még csúcssebesség tekintetében lehetett történelmet írni. Például a Lamborghini Miurát 1967-ben kiáltották ki a világ leggyorsabb autójának, miután a V12-es technikával 274 km/órás értéket produkáltak. Az egyértelműség kedvéért fontos leszögezni: igen, előremenetben – ráadásul az olaszok kupéja azzal is kiemelkedett, hogy ebben a mutatóban elsőként lépte át a 170 mérföld/órás (273,58 km/órás) küszöböt.

Erre a teljesítményre még Matuka is elismerően biccentene…

 
A Rimac közleménye azt, hogy ilyen sebességre képes hátramenetben is az autójuk, azzal magyarázza, hogy a belső égésű motorral szerelt modellekkel, valamint egyes villanyautókkal ellentétben a Nevera hajtáslánc sebességi fokozatok nélkül működik. A négy, egymástól független elektromos motor vagy hátra-, vagy pedig előrefelé hajt, tehát hasonlóan eget rengető teljesítményre képes tolatva is, ha 0-ról 100-ra alig több mint 1,8, 0-ról 200 km/órára pedig 4,42 másodperc alatt gyorsul.

A kulcspillanatban Goran Drndak ült a volán mögött, aki szerint azért nehéz tolatva gyorsan menni, mert nagyon finoman szabad csak mozgatni a kormányt, nehogy felboruljon az egyensúly, közben figyelve az irányra, a fékezésre és a visszapillantó tükrökre, illetve jelen esetben a mérőórára is. „Mész hátrafelé egyenesen, és nézed, ahogy egyre gyorsabban távolodik el tőled a táj, és úgy érzed, a nyakad csaknem ugyanolyan érzéssel húzódik előrefelé, mint amilyen általában erős fékezéskor érné” – magyarázta a Rimac tesztpilótája.

Tolatási rekordot állított fel az 1900 lóerős villanyautó 2

Drndak is átvette a Guinness-rekordjáról kiállított oklevelet.

Tolatási rekordot állított fel az 1900 lóerős villanyautó 3

Az eredménynek viszont egy emberként örült az egész Rimac.

Matija Renić, a típus főprogrammérnöke elismerte, megfordult a fejükben, hogy hátramenetben is világelső lehet a Nevera, de aztán elvetették a gondolatot, végül mégis tettek egy próbát.

Felmerült bennünk a fejlesztés során, hogy valószínűleg a Nevera lesz a világ leggyorsabb autója hátramenetben, de aztán kissé kiröhögtük magunkat is

– magyarázta a szakember. Hozzátette, végül nem úgy tervezték meg a Neverát sem aerodinamika, sem hűtés, sem pedig stabilitás szempontjából, hogy ugyanarra a sebességre legyen képes tolatva, mint előremenetben, ami 412 km/óra (ez szintén rekord). „Utána elkezdtünk arról beszélgetni, milyen szórakoztató lenne megpróbálni. Szimulációink azt mutatták, 150 mérföld/órásnál (241,4 km/órásnál – szerk.) lényegesen nagyobb sebességet is elérhetünk. Nem tudtuk azonban, mennyire lesz stabil, mert ezzel ismeretlen vizekre eveztünk” – mesélt tovább a rekorddöntésről.