Hétfőtől levágja a magyar vonatokat a nyugat-európai hálózatról és kettévágja Bécsben a Linz, Salzburg, München fele továbbmenő budapesti railjet vonatokat az ÖBB – jelentette be pénteken az osztrák vasúttársaság.

Felhívjuk az utasok figyelmét, hogy 2023. október 2. és október 26. között a Budapestről (Bécsen keresztül) Münchenbe közlekedő közvetlen járatok megszűnnek. Az RJX BudapestBécsMünchen járatok ebben az időszakban a bécsi pályaudvaron végződnek.”

Ez bizony átszállási kényszert jelent Bécsben, mert Ausztria szeretné, ha pontosan járnának a vonatok, szóval a késve érkező budapesti vonatra nem fognak várni.

A MÁV a Budapest–Győr fővonalon, a vágányzár miatt egyetlenként, óránként közlekedő nemzetközi járata rendszeresen, minimum 20-30 perc késéssel érkezik meg a bécsi állomásra. Az ÖBB ezt nehezményezte és többszöri figyelmeztetés után született meg a döntésük.

Mi azt javasoljuk, hogy aki vonattal szeretne Németországba utazni, az vásárolja meg menetjegyét csak Bécsig, aztán az osztrák állomáson (vagy online) vegyen egy ÖBB-járatra jegyet, amely Németországba tart, 10-20 percenként indulnak Bécsből ilyen vonatok.